NGM: A piac a hibás a pénztárgépek csúszásáért

Vágólapra másolva!
A piacra bízta a kormány a pénztárgépek fejlesztését, ezért van a csúszás - állította a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

Ha szükséges, a nemzetgazdasági tárca megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók ne essenek el az állami támogatástól.

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére szerdán hangsúlyozta, hogy nem tartanák helyesnek, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól. Az átállás sajnos nem az eredetileg tervezett ütemben halad, mert a kormány a piacra bízta a gyártói fejlesztések megvalósítását, és a piac sajnos ennyit tudott teljesíteni - tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek cseréjéhez az érintett vállalkozások az adóhivataltól 50 ezer forintos gépenkénti támogatást igényelhetnek, ha a gépet december 31-ig üzembe is helyezik. Az átállás azonban nem az eredetileg tervezett ütemben halad - szögezte le.

"Mára elértük, hogy sorban jönnek ki az újabb és újabb engedélyezett pénztárgépek, azonban a piac késedelme ahhoz vezetett, hogy a kereskedők és a vendéglátósok, azaz a pénztárgéphasználatra kötelezettek, nem tudták az előírt határidőre pénztárgépüket lecserélni" - fogalmazott.

Ha veszélybe kerül a pénztárgépek cseréjéhez adott támogatások kihasználása, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket - erősítette meg.