Vágólapra másolva!
A valószínűsíthető felvásárlás hírére tépni kezdték az Egis részvényeit, melyek 30 százaléknál magasabb pluszban nyitottak. A gyógyszergyártó lehetséges távozása pedig a Richterre is egyre nagyobb figyelmet terel, ennek köszönhetően ez a papír is folytatja tegnap megkezdett emelkedését. A két gyógyszerpapír vezetésével a BUX nagyobbat ugrott, amivel messze a legjobban teljesítő részvényindexnek számít a régióban. Ezzel szemben a főbb európai piacokon kisebb mínuszok láthatóak, és a vártnál picivel kedvezőbb német makroadat sem tudott lendületet adni a tőzsdemutatóknak.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Pocsék szériában az amerikai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Tépik az Egist

Remekül indított a napot a magyar részvényindex, mely 1,4 százalékos emelkedés után messze felülteljesíti régiós társait. A BUX leginkább az Egis óriási menetelésének köszönheti ragyogó teljesítményét.

Forrás: Origo

A nap sztoriját ugyanis az Egis szolgáltatja, a gyógyszergyártó részvényeit ma visszaengedték a parkettre, ráadásul a kereskedési sávot is kiszélesítették az esetében. Az Egis-t tegnap egész napra felfüggesztették, mivel a cég nagytulajdonosa, a Servier részvényenként 28 ezer forintos nyilvános vételi ajánlatot tett az általa még nem birtokolt részvényekre. A lehetséges felvásárlásra 27500 forinton nyitott az Egis, ami több mint 30 százalékos ugrásnak felelt meg. Azóta pedig tovább növelte előnyét, és már a 27600 forintos szintnél mozog az árfolyam.

Egis árfolyama

Forrás: Origo

Az Egis lehetséges kivezetése tegnap a Richter piacán is meghozta a vételi kedvet, a részvény több mint 4 százalékot ugrott kedden, és ma is folytatja útját felfelé, már 0,8 százalékos pluszban mozog az árfolyama. A Richter egy fontos ellenállási szintet próbálja maga mögött hagyni, mely 3800 forintnál található. A Richternek az Egis kivezetése azért lehet kedvező, mert így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni.

Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A többi főbb papír közül az OTP viszont 0,5 százalékot esett. A pénzintézettel kapcsolatban pedig optimista vélemény látott napvilágot reggel, Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes szerint a bank képes lesz fenntartani jelenlegi profitszintjét idén és jövőre is. Ugyanakkor negatívum, hogy a svájci UBS az OTP-re vonatkozó korábbi semleges ajánlásukat eladásra módosították.

Az OTP befektetői pedig amiatt sem lehetnek nyugodtak, hogy Varga Mihály ma reggel kijelentette, ha nem jutnak megállapodásra a bankokkal a devizahiteles-mentőcsomag ügyében, a kormány hajlandó lesz akár egyoldalúan cselekedni. A nemzetgazdasági miniszter ezen túl elmondta, hogy 3 százalék alatt fogják tartani a költségvetési hiányt, és jövőre magasabb adóbevételekkel kalkulálnak.

A Mol folytatja az elmúlt napok gyengébb teljesítményét, és újabb 0,6 százalékot esett, míg a Magyar Telekom egyelőre nem mutat elmozdulást.

Forrás: Origo

A forint euróval szembeni árfolyama a 300-as szint alatt mozog, miután tegnap kora este nagyobb erősödésre volt képes. A dollár/forint árfolyama 222,4-nél, a svájci franké 243,8-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Javul a német fogyasztói bizalom

Az amerikai tőzsdék rossz szériája az európai piacok teljesítményére is rányomja a bélyegét, így nem tudnak lendületbe jönni a főbb európai részvényindexek. A tőzsdemutatók minimális mínuszban nyitottak, melyben az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája, és a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság egyaránt szerepet játszhat.

Az új költségvetési év október elsején kezdődik az USA-ban, így az érintetteknek addig kell megegyezniük az amerikai adósságot is érintő költségvetési kérdésekben. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

A ma reggeli német makroadat csupán kisebb meglepetést okozott, a GFk fogyasztói bizalmi indexe 7,1 pontra ugrott a várt 7 pont helyett, ami a német fogyasztók bizalmának növekedéséről árulkodik.

Forrás: Origo

Eladja a Nordea Bankban lévő részesedését a svéd állam, amiért 3,4 milliárd dollárt kaphatnak. Ezzel 20 év után száll ki teljesen a pénzintézetből Svédország, miután a 90-es években egy válság miatt megmentették azt.

Ma fontosabb makroadat már nem fog napvilágot látni az eurózónából, az USA-ból viszont augusztusi tartós cikkek rendelésállományának alakulása, valamint az újlakás-értékesítések változását fogják publikálni délután.