Félünk a kormánytól a neten

facebook zaklatás, személyiségi jog, önbíráskodás
Vágólapra másolva!
Attól, hogy megfigyel a kormány? Hogy online bűnözés áldozatává válsz? Attól, hogy a Facebook visszaél az adataiddal? Esetleg attól, hogy lebuksz a feltört programjaiddal? Valamitől mindenki fél.
Vágólapra másolva!

Edward Snowden egyesek szerint szabadságharcos, mások szerint közellenség, de az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) megfigyelési botránya élesen rávilágított arra, hogy a jelenlegi technológiák mellett semmi nem akadályozhatja meg, hogy kíváncsi szemek a magánéletünk rejtett zugaiba is belássanak.

A vírusirtó szoftverekre szakosodott G Data a botrány kapcsán kérdezte a magyar internetezőket arról, hogy mitől félnek a neten. A válaszokból kiderül: technológiában talán elmaradunk az USA mögött, de szorongásban és bizalmatlanságban aligha.

Paranoiásak vagyunk a neten

A felmérésben részt vevők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart attól, hogy internetes tevékenységeit valamilyen kormányszervezet megfigyeli, kétharmaduk pedig amiatt aggódik, hogy bűnözői csoportok élnek vissza személyes adataikkal. A szigorú szabályozást mindenki fontosnak tartja.

A válaszadók 14 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-val kapcsolatban 8 százalék, összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről.

Nemcsak félünk, aggódunk is

Ezzel egyidejűleg a magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataikkal, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Azok között, akik nem tartanak az ilyen visszaélésektől, rendkívül kevesen vannak, akik a cégek hírnevében bíznak, mialatt a válaszadók körülbelül negyedét nem is zavarja egy esetleges visszaélés, mert úgy gondolja, hogy hasznos reklámanyagokat kap ettől a két szolgáltatótól.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 16 százaléka tart kifejezetten, 33 százaléka pedig inkább. A személyes adatokkal való reklámcélú visszaélés miatt kiemelkedően aggódnak az 50 év felettiek (81%), míg a megfigyelésre vonatkozó félelem erőteljesebben jellemző a férfiakra (56%), illetve az idősebb generációra (59%). A legtöbben ugyanakkor (66%) az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tartanak.

Végül arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozta azt, hogy nagyon fontosnak (62%) vagy fontosnak (33%) tartja a szigorú szabályozást.