Nem az ő saruk, de százmilliót kell fizetniük a banknak

Vágólapra másolva!
A lakásuk építtetője tüntette el a bank pénzét, mégis húsz csongrádi családnak kell állnia a kárt. A pénzintézet így érvényesíti keretbiztosítéki jelzálogjogát.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 millió forintot köteles megfizetni csaknem húsz szegedi és makói család a Raiffeisen Banknak – mondta ki jogerős ítéletében csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla. Ha nem fizetnek, jöhet az árverés.

Az ilyen típusú ügyekről az Origo is beszámolt ez év elején. Az alaphelyzet mindenütt ugyanaz: a családok lakásait építtető cég kijátszotta a hitelező bankját azzal, hogy a vevőkkel nem a projektszámlára fizettette, majd eltette a vételárat vagy annak egy részét. Később nem törlesztette a hitelét, így a banknak az érintett lakásokon keretbiztosítéki jelzálogjoga maradt.

A vásárlók tehát nem tartoznak, a bíróság szerint azonban a pénzintézet ettől még jogosan követeli az őt megillető pénzt azokon, akiknek a lakásán a jelzálogjog rajta maradt. A másodfokú ítélet indoklása szerint a hitelszerződések alapján a vevők csak a banknak fizethettek volna, ezért gondatlanság volt részükről, hogy az építőnek adták át a vételárat. Dologi adóssá váltak, ezért kötelesek tűrni, hogy a bank az ingatlanukból elégítse ki a követelését.

Ez azt jelenti, hogy a bank elárverezheti a családok lakóingatlanát. Közben többen kifizették már a banknak a lakások utáni vételárat, és vannak, akik peren kívül próbálnak megegyezni a pénzintézettel.

Az ügyben több pertársaság alakult. Tavaly decemberben egy másik társaság ügyében hozott hasonló ítéletet első fokon a Szegedi Törvényszék. Abban mintegy harminc vevő érintett. Az elsőfokú ítéletek ellen a vevők fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A másik társaság ügyét januárban tárgyalja a táblabíróság.