Még hogy unalmas cég a Nokia!

Vágólapra másolva!
Záporoznak a hírek a Nokia felől az elmúlt napokban, a részvényesek ugyanis vérszemet kaptak a hirtelen cégre zúduló sok pénz miatt, és speciális osztalékot várnak a társaságtól. Közben a Nokia egyelőrea jövőbeli irányt szeretné meghatározni, amiben az Alcatel-Lucent neve is felmerült, így még a felvásárlás sincs teljesen kizárva. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor még a távozó vezérigazgató fizetése körüli szappanopera is egyre nagyobb méreteket ölt.
Vágólapra másolva!

Aki azt gondolná, hogy a Nokia a készülékgyártás eladása után érdektelen céggé vált, annak komolyan csalódnia kell. A finn vállalat háza tájáról ugyanis folyamatosan érkeznek a hírek, amik a befektetők fantáziáján túl az árfolyamot is komolyan mozgatták az utóbbi napokban. Leginkább a jövőbeli stratégia a nagy kérdés a Nokiánál, illetve a cégre zúduló óriási mértékű készpénzállomány felhasználása, de Stephen Elop, a korábbi vezérigazgató őszhajszálai is szaporodhatnak a legújabb fejlemények következtében.

Az Alcatel-Lucent vonal

Talán a legnagyobb sztori az Alcatel-Lucent felvásárlása lenne, amire a bennfentesek elmondása alapján nem is olyan kicsi az esély. Az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva ugyanis a Financial Times szerint már a „szóba került” a francia cég a Nokia belső vezetői megbeszélésein, ám egyelőre azonban nehéz lenne hosszú távú következtetéseket ebből levonni.

Ahogyan azonban bennfentesek is fogalmaztak, még semmilyen hosszútávra vonatkozó döntés nem születetett, ráadásul van, aki szerint olyan komoly átszervezési kockázatokat tartalmazna a francia cég, hogy nem tekinthető valós opciónak annak felvásárlása. Ezzel együtt, ha esetleg összeolvadna a két vállalat, azzal a világ második legnagyobb hálózati infrastruktúrával foglalkozó cége jönne létre, közvetlenül az Ericcson mögött, és a Huawei előtt.

Ami pedig az Alcatel-Lucent esetleges vételárát illeti, nos nem tűnik olcsónak a cég, például EV/EBITDA alapon, legalábbis ha a főbb versenytársakat, mondjuk a Cisco-t, vagy éppen az Ericcsont vizsgáljuk. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt hónapok szárnyalása következtében már 6,5 milliárd euró közelében áll a vállalat piaci kapitalizációja, ráadásul nettó adósságállománnyal is rendelkezik. Ez alapján meglehetősen drágának tűnik első ránézésre.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Extra osztalék a részvényeseknek?

Miután a Nokia több mint 5 milliárd eurót kapott a készülékgyártás eladásáért, így sokan jogosan teszik fel a kérdést, fizet-e ebből osztalékot a táraság? A részvényesek közül sokan úgy nyilatkoztak, nagyjából 1,5 milliárd eurós osztalékot fizethetne ki minden gond nélkül a Nokia, azonban sokak szerint az is elegendő lenne, ha a korábbi 40, majd 20 eurócentes osztalékfizetést visszaállítaná.
A pénzügyi vezető, Timo Ihamuotila azonban leszögezte, a készülékgyártási üzletág eladása csak 2014 első negyedévében zárul le, így korai még arról beszélni, hogy a jelentősen megnövekekedett készpénzállományát hogyan fizeti vissza befektetőinek a cég. Ezzel együtt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a közeljövőben valamekkora összeget a befektetőknek juttatna vissza a vállalat.

Stephen Elop, és az ő mesés fizetése

Vélhetően nem fáj túlságosan a Nokiának a 18,8 millió euró, amit a korábbi vezérigazgató, Stephen Elop kapott végkielégítés okán, ám a finn közvélemény meglehetősen felháborodott, amikor értesült az összegről. A cég jelenlegi elnöke, Risto Siilasmaa ezért meg is kérdezte a korábbi vezért, hogy amennyiben úgy gondolja, akkor adja vissza a végkielégítését. Nos, Elop nemmel válaszolt a kérdésre, amit egyébként nem is szívesen tett fel a jelenlegi elnök. Siilasma szerint ugyanis Elop jó üzletet hozott össze (legalábbis ami a vételárat illeti), és csak a közvélemény és a politikusok nyomására cselekedett így.

Az árfolyam a felvásárlás óta viszont jól szerepel, már az 5 euró felett is járt a napokban a részvény. A további emelkedés pedig nincs kizárva, amit a cég felől érkező hírek jelentősen befolyásolhatnak.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Bloomberg