Nem szórják eléggé a pénzt az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Keveset költenek az amerikaiak, így akár az USA gazdasági növekedése is mérséklődhet az előttünk álló időszakban. Legalábbis ha a világ legnagyobb áruházláncánál, a Wal-Martnál látható folyamatokat figyeljük, nagyjából valami hasonló következtetést vonhatunk le. A cég ugyanis visszafogja megrendeléseit a jelenlegi és a következő negyedévben is, mivel a korábban gondoltnál kevesebb a vásárló az üzleteikben. A gyengébb lakossági fogyasztás pedig azért kritikus az amerikai gazdaságra nézve, mivel az járul hozzá legnagyobb mértékben a bruttó hazai össztermékhez.
Vágólapra másolva!

Gyenge lehet az ünnepi forgalom

Kevesebb árukészletet rendel a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart a jelenlegi és a következő negyedévben is, ez pedig nem túl jó hír, hiszen arra utal, hogy az amerikai fogyasztás még nem indult be igazán. A legutóbbi amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat is elvétette a várakozásokat, ezzel pedig április óta nem látott alacsony szinten bővült.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ez pedig azért fontos, mivel az amerikai gazdaság növekedése döntő részben a fogyasztástól függ, vagyis ha az nem pörög annyira, akkor a GDP is kevésbé bővül. Az amerikai kiskereskedelmi láncok pedig már most nehéz ünnepi szezonra számíthatnak, ugyanis a ShopperTrak előrejelzései szerint a karácsonyi időszakban 2,4 százalékkal nőhet csak a forgalom, ez pedig 2009 óta a legalacsonyabb bővülésnek számítana.

Visszafogottabb lehet a GDP-növekedés

Augusztus végén még nagy meglepetésként érte a piaci szereplőket, hogy az USA gazdasága 2,5 százalékkal bővült a második negyedévben, erőteljesebben, mint a várt 2,2 százalék. Azóta viszont a gazdaságról nem egyértelmű makroadatok láttak napvilágot, ezért a Fed is úgy döntött, hogy nem zárja még el a pénzcsapot. Ma érkezett a második negyedéves GDP utolsó olvasata, ami szerint 2,5 százalékkal növekedett az Egyesült Államok gazdasága, pedig a szakértők ettől 1 tized százalékponttal többet vártak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha a Wal-Mart várakozásából indulunk ki, akár gyengébben is alakulhat a gazdasági növekedés a következő negyedévekben, mint ahogyan azt korábban remélték, ez pedig a részvénypiacoknak sem tenne jót. Hiszen a cégek profitvárakozásai már korábban is mérséklődtek, míg a tőzsdék újabb csúcsokra emelkedtek a tengerentúlon.

Viszont még sem teljesen egyértelmű, hogy a részvénypiac a gyengébb növekedési kilátások miatt (persze már amennyiben a Wal-Mart lépéséből erre egyáltalán következtetni lehet) lejtmenetbe kezdene. Ugyanis már korábban is elsősorban a Fed pénzpumpája fűtötte az árfolyamokat, és ahányszor pozitív makroadat érkezett az USA-ból, a befektetők eladásokba kezdtek, mivel attól tartottak, hogy mérséklődhet a monetáris stimulus. Vagyis a gyengébb gazdasági kilátások a jegybanki döntéshozókat a pénznyomda szinten tartására ösztönözheti, a befektetők pedig ezt vélhetően örömmel fogadnál, kiindulva a korábbi reakciókból.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Munkaerőhiánnyal is küzd a cég

Múlt héten egy, a Bloomberghez került e-mailben, azt írta a Wal-Mart beszerzésért felelős egyik menedzsere, hogy a készletek csökkentését tervezik a harmadik és a negyedik negyedévben, a visszafogás pedig elég széles termékkategóriát érint. Állítólag több beszállító is hasonló üzeneteket kapott, egyikük szerint - aki név nélkül nyilatkozott a Bloombergnek – húsz éves távlatban, amióta a Wal-Marttal kapcsolatban van, nem látott olyat, hogy két negyedévre is csökkentették volna a megrendeléseiket.

Wal-Mart áruház, Oakland, California Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

A vásárlók nem úgy költenek, ahogyan arra korábban a Wal-Martnál számítottak, így pedig az áru is felhalmozódik a raktárokban. A kedvezőtlen folyamatok miatt a cég már második negyedéves gyorsjelentésében közölte, alacsonyabb profitra számít idén, mint ahogyan azt korábban számították.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Wal-Mart egyébként munkaerőhiánnyal is küzd, aminek orvoslására 35 ezer embert venne fel tartós munkára, míg 55 ezret átmenetileg. Több áruházában ugyanis alig tudják megoldani a készletek mozgatását a túl kevés dolgozó miatt. A válság hatására az elmúlt 5 évben a vállalatnál dolgozók száma közel 120 ezerrel csökkent, pedig ezzel egy időben több mint 500 üzletet nyitottak az USA-ban.

A romló kilátások az árfolyamot is lehúzták

A Wal-Mart egyik vállalati célja, hogy a készletek növekedési üteme ugyanakkora, vagy kisebb legyen, mint a bevételeké. Ezt pedig a cég az elmúlt 10 negyedévből csak kétszer teljesítette a Bloomberg adatbázisa szerint. A második negyedévben az amerikai készletek 6,9 százalékkal nőttek, míg az árbevétel csak 2 százalékkal, míg egy évvel korábban még közel azonos volt a két szám.

A felhalmozódó készletek miatt pedig nincs elég hely az üzletekben, ráadásul vannak olyan államok, ahol már szeptember közepén a boltokba kerültek a karácsonyi termékek, egy hónappal korábban a szokásosnál. Ez pedig azért kedvezőtlen, mivel így ultra alacsony áron kell megszabadulni a megmaradt szezonális termékektől. Van olyan ruházati termék például, ami eredetileg 9 dollárba került, jelenleg viszont 2 dollárért meg lehet venni, mivel minél előbb ki kel söpörni azokat a polcokról.

A megjelent hírekre másfél százalékos mínuszban zárt a Wal-Mart árfolyama a szerdai kereskedésben, ekkora esést pedig legutóbb augusztus közepén szenvedett el a részvény, miután a negyedéves jelentésében rontott kilátásain a társaság. Meglehetősen jól kezdte az idei évet a Wal-MArt a tőzsdén, azonban áprilsitól meglehetősen nagy kilengéseket mutatott az árfolyam, és a mostani hírek sem kecsegtetnek túl jó kilátásokkal.

A Wal-Mart árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu