Vágólapra másolva!
Nagy hajrát indított délután az OTP, és végül napi maximumán, 0,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Így a bankpapír a Mol-lal együtt kiemelkedett a főbb magyar részvények közül, és hozzájárultak a BUX minimális emelkedéséhez is. Európában nincs nagy mozgás az olasz piac kivételével, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében fejezhetik be a kereskedést. Olaszországban a súlyosbodó kormányválság borzolja a kedélyeket, melynek levét leginkább az olasz bankok isszák meg.Amerikában az elmúlt napok esése után végre emelkedni tudnak részvényindexek, melyek így némileg korrigálják korábbi gyenge teljesítményüket. Az amerikai adósságplafon problémái miatt viszont nem lehet felhőtlen a jókedv, és a mai makroadatok is vegyesen sikerültek. 
Vágólapra másolva!

Korrigált a Richter

Egész nap tegnapi záróértéke körül mocorgott a magyar részvényindex, mely végül 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A régióban ezzel a középmezőnyben foglalt helyet a BUX. Az osztrák ATX leginkább a Telekom Austriának köszönheti emelkedését, a telekomcég árfolyama ugyanis 5 százalékos pluszban, egy éve nem látott magasságokban is járt.

Forrás: [Investor.hu]

A magyar főbb papírok közül a nap nyertesének a Mol számított, mely tegnapi mélyrepülését korrigálva 1 százalékot erősödött, amivel a 16 ezer forintos szint fölé került az árfolyama.

A két hazai gyógyszerpapír korrigálni kezdte tegnapi nagyobb megugrását, a Richter 0,5 százalékot, az Egis pedig 0,2 százalékot esett. A Richter viszont még így is a lélektani 3800-as szint fölött mozog, ami tegnap még erős ellenállásként akadályozta a papír emelkedését. A papírnak sikerült leküzdenie ezt az akadályt, így ez a szint mostmár támaszként szolgál, és útját állta a további esésnek.

Richter árfolyama

Forrás: [origo]

Az OTP nagyot hajrázott délután, és végül napi maximumán, 0,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A bankpapír teljesítménye azért figyelemre méltó, mert szinte egész nap mínuszban tanyázott.

Velük szemben a Magyar Telekom gyengélkedett, és 1,6 százalékos mínuszt szedett össze. A telekompapír esését legfőképpen az okozta, hogy a hírek szerint újabb több tízmilliárd forintos kiadás elé nézhetnek a hazai mobilszolgáltatók, a kormány tervei szerint ugyanis jövőre mintegy 146 milliárd forintot szedhet be a frekvenciatartományok értékesítéséből. Ez a legpesszimistább becslések szerint is legalább 20 milliárd forintos terhet jelentene a különböző adóterhektől amúgy is sújtott Magyar Telekomnak.

Forrás: [Investor.hu]

A kisebb társaságok részvényei közül a Rába 4,6 százalékot erősödött, leginkább egy újabb megrendelésnek köszönhetően. A járműgyártó öt darab csuklósbusz szállítására szerzett jogot a Tüke Busz Zrt. tenderének megnyerésével. Az árfolyam ezzel 2010 közepe óta nem látott magasságokba emelkedett.

A forint egész nap a 299-300-as szint között mozog, és késő délután a sáv felső szélén található az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 222,3-nál, a svájci franké 244,2-nél ingadozik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [Investor.hu]

Ütik az olasz bankokat

Az európai tőzsdék legtöbbjén továbbra sincs nagy mozgás, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében mozognak. Az olasz tőzsdeindex viszont nagyobb mínuszba került az egyre mélyülő olasz kormányválság miatt.

Forrás: [origo]

Berlusconi pártjának, a kormány koalíciós tag Szabadság Népének politikusai úgy döntöttek, hogy lemondanak mandátumaikról, ha Berlusconit kizárják a parlamentből október elején. Berlusconit amiatt szeretnék kizárni a parlamentből az október 4-én esedékes szavazáson, mert a volt miniszterelnököt adócsalásért elítélték, így a szabályok értelmében a képviselői tisztséget is meg kell vonni tőle. Ha ez bekövetkezik, és felborul a kormánykoalíció, azzal komoly politikai válság alakulhat ki Olaszországban, ami után az új választás kiírásának lehetősége is felmerülhet. Ez pedig veszélyeztetheti a megkezdett reformfolyamatokat, ami a magához térő gazdaságnak "adna egy nagy pofont".

Emiatt eladói nyomás alá kerültek az olasz bankok, a Banco Popolare 3,5 százalékos, az Intesa Sanpaolo 3,2 százalékos, az Unicredit közel 2,7 százalékos, a Mediobanca pedig 2,3 százalékos mínuszt szedett össze.

Az Alcatel-Lucent papírjai már 5,8 százalékot drágultak a Nokiával való lehetséges összeolvadás hírére. Az ügyhöz közel álló források szerint a Nokia vezetői azon gondolkodnak, hogy megkörnyékezik az Alcatelt egy lehetséges felvásárlási ajánlattal, bár ezt az érintettek egyelőre nem kívánták kommentálni.

2,6százalékot veszített értékéből a Centrica árfolyama, melyben az is szerepet játszik, hogy a JPMorgan elemzője semleges ajánlást rendelt a részvény mellé a korábbi felülsúlyozás után.

Történelmi csúcson a Facebook

Kezdenek magukhoz térni az amerikai tőzsdék az elmúlt öt nap gyengélkedése után. A befektetők visszatérő vételi kedve az S&P 500-t 0,1 százalékos, a Nasdaq-ot 0,4 százalékos, a Dow Jones-t pedig 0,2 százalékos pluszba hajtotta. Az S&P 500 és a Dow Jones ezzel újra megindult múlt héten ütött történelmi csúcsa felé.

Forrás: [Investor.hu]

Pedig a mai makroadatok nem sikerült kirobbanóan, a második negyedévben 2,5 százalékos volt az amerikai gazdaság növekedése a GDP-adat harmadik, végleges olvasata szerint. Ez hajszálnyival elmaradt a várt 2,6 százalékos bővüléstől. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma pedig az előző hetihez képest 5 ezer fővel, 305 ezer főre csökkent. Az elmúlt négy hetes átlag így 308 ezer főre esett, ami 2007 júniusa óta a legalacsonyabb értéknek számít, mely így a munkaerőpiac további javulásáról árulkodik.

A piaci jó hangulat viszont nem lehet felhőtlen az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája miatt, amire október elsejéig kéne megoldást találniuk a politikusoknak. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor a pénzügyminiszter szerint már október 17-én elérheti az USA az adósságplafont, melynek következtében azután nem vonhatnak be több forrást, így rövid időn belül fizetési nehézségekbe ütközhetnek. Jack Lew szerint a kincstár meglévő forrásai csak nagyjából 30 milliárd dollárt tesznek ki, ami még az USA 60 milliárd dollárra becsült rövid távú kötelezettségeit sem fedezi.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a legjobban a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok részvényei mozognak, míg a közműcégek papírjai kissé lemaradónak bizonyulnak.

Forrás: [Investor.hu]

A technológiai szektort részben a Facebook újabb remek teljesítménye segíti. A közösségi oldal részvényei folytatják elmúlt napokban megkezdett hegymenetüket, és 1,3 százalékos emelkedés után már az 50 dolláros szintet is átlépték, amire ezelőtt még nem volt példa az esetükben. Ebben segítségükre volt egy újabb kedvező elemzői vélemény is, a Jefferies 37 dollárról 60 dollárra emelte a Facebook célárát.

Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A JC Penney részvényei korrigálni kezdték tegnapi óriási zuhanásukat, és már 4,7 százalékot erősödtek, de még így is 13 éves mélypont közelében tartózkodnak. A hírek szerint a kiskereskedelmi lánc egymilliárd dolláros forrásbevonásra szorulhat likviditásproblémái miatt.

Közel 11 százalékos mínuszban mozog a Hertz Global árfolyama, mivel az autókölcsönző jelentősen csökkentette az idei évre vonatkozó profitvárakozásait. Korábban 178-1,88 dolláros EPS-t várt a cég, most már azonban csak 1,68-1,78 dollár között alakulhat az egy részvényre jutó nyereség.