Vágólapra másolva!
Fordulat jöhet a nemzetközi kereskedelemben a Maersk szerint, a vízi szállítmányozással foglalkozó cég ugyanis jelentősen emelt a 2014-es növekedési kilátásain. A vállalat szerint a korábbi 2-3 százalék helyett akár 4-6 százalékkal is növekedhet a konténerhajók iránti kereslet, ami jól mutatja a gazdaság fokozatos talpra állását.
Vágólapra másolva!

"Elértük a mélypontot" - jelentette ki a Maersk, a világ egyik legnagyobb vízi szállítmányozással foglalkozó cége a nemzetközi kereskedelem állapotára utalva. A vállalat szerint innentől ugyanis új ciklus veszi kezdetét a kereskedelemben, és az elmúlt évek viszontagságai után ismét a fellendülésé lesz a vezető szerep.

Bár a társaság korábban csak 2-3 százalékos keresletélénkülésre számított konténerhajói iránt a 2014-es évben, a legújabb prognózisban már 4-6 százalékos bővülést remél a Maersk. Tekintve, hogy a dán cég a globális szállítmányozás 15 százalékát bonyolítja le, így számításaik eléggé jó indikátornak minősülnek a nemzetközi kereskedelem jövőjének felmérésére.

A globális kereslet a vízi szállítmányozás iránt még a 2008-as válság miatt esett vissza az elmúlt években. Jakob Stausholm, a cég pénzügyi vezetője szerint azonban az elmúlt évek kivételesnek számítanak, alapesetben ugyanis éves szinten 2-3 százalékkal bővül a tengeren zajló szállítmányozás nagysága. "A világ lassan visszatér a normális kerékvágásba" - mondta el a vezető a Financial Timesnak.

A kereskedelem élénkülésével pedig a gazdaság is általánosan javulhat a következő években, így érdemes lehet a jövőben is figyelemmel kísérni a nagy szállítmányozási cégek kilátásait. A hírre a Maersk árfolyama nem mozdul jelentősebben.

Az APM-Maersk árfolyama (Koppenhága)

Forrás: Bloomberg