Arra jó a közmunka, hogy a gyerek lássa az apját munkába menni

Vágólapra másolva!
Az iparkamara támogatja a közmunkát. Drága ugyan, de ha összekötik a munkába vezető második lépéssel, akkor arra jó, hogy az addigi munkanélküli felkeljen, megborotválkozzon, és elinduljon munkába. Az MKIK beszállt a foglalkoztatási vitába, szerintük 45 ezerrel több a munkahely a versenyszférában 2010 óta.
Vágólapra másolva!

Recessziós időszakban a munkahelyek száma mindig csökken, már az is nagy eredmény, ha sikerül szinten tartani - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A kamara kutatóintézete, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) Parragh László szerint azt becsülte, hogy az elmúlt három évben 45 ezerrel nőtt a foglalkoztatotti létszám.

A Magyar Közgazdasági Társaság idei vándorgyűlésének csütörtöki előadásaiban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Surányi György korábbi jegybankelnök vitába keveredett a foglalkoztatottak számáról. Varga azt mondta, 155 ezer fővel többen dolgoznak 2010-hez képest, ebből 85 ezer fő a versenyszférában kapott munkát. Surányi György azonban azt mondta, nemhogy több munkahely nincs a vállalatoknál, de éppen hogy kevesebben dolgoznak a privát szférában.

A Varga által idézett foglalkoztatotti létszámot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) önbevallás alapján méri, azaz benne vannak a feketézők, a részmunkaidős dolgozók és az a torzító hatás is, hogy sok magyar külföldre ment dolgozni (Varga erről is beszélt, szerinte 40 ezer fővel javítják ők a statisztikát). Surányi György érvét a KSH által mért alkalmazottak száma támasztja alá. Ez azt mutatja, hogy a vállalatok hány munkahelyről számolnak be - ez pedig valóban csökkent az elmúlt időszakban. Parragh László megjegyezte, hogy a sokféle statisztika miatt nehéz igazságot tenni a kérdésben.

Azt azonban elmondta, hogy "a közmunkával messzemenőkig egyetértünk, csak kell egy második lépés, ami átvezet a munka világába". Szerinte rá kell venni a munka nélkül maradtakat arra, hogy életvitelszerűen dolgozzanak, és ebben segít a közmunka, igaz ennek a fajta munkahelyteremtésnek magas a költsége. A tartós munkanélküliséghez hozzájárul, hogy "a gyerekek nem látják a szüleiket munkába menni", ezért el kell érni, hogy a dolgozó "keljen fel időben, borotválkozzon meg".

Parragh László szerint Magyarország az elmúlt három évben többet tett, mint Szlovákia a 2000-es években. Sőt, az egykulcsos adó melletti érvként a kamaraelnök elmondta, hogy Robert Fico, aki az egykulcsos rendszer eltörlésével kampányolt, végül valóban eltörölte azt az adórendszert, de "volt annyi esze" Parragh László szerint, hogy a lényegét meghagyta. Felső kulcsot ugyanis csak az adófizetők 0,4 százalékára vetettek ki.