Több száz millióval tartozik a Dana Gasnak Egyiptom

Vágólapra másolva!
A Mol egyik nagytulajdonosának, a Dana Gasnak 290 millió dollárral tartozik Egyiptom – közölte a Dana Gas. A társaság azt is felajánlotta, hogy a tartozás egy részét Egyiptom inkább a saját devizájában, egyiptomi fontban fizesse ki, így a devizatartalékokon nem lenne akkora nyomás. 
Vágólapra másolva!

Nincs egyszerű helyzetben a Mol egyik nagytulajdonosa, a Dana Gas, hiszen Egyiptomban komoly kihívásokkal kell a cégnek szembesülnie. Az egyiptomi lázadások, felkelések miatt jelentős méretűre duzzadt a Dana Gas kintlévősége az országban. Egyiptom jelenleg 290 millió dollárral tartozik a Dana Gasnak.

A probléma megoldásában a Dana is nyitott, ugyanis a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy Egyiptom a tartozásainak 65 százalékát akár egyiptomi fontban is kifizetheti, így csökkenhet a nyomás a devizatartalékot illetően.

A bejövő pénzt a Dana Gas folyó költségekre fordítaná, illetve újabb termelő egységet próbálnának beindítani. A Dana akár 25 százalékkal is meg tudná növelni a kitermelését az országban a cég vezetője szerint, ha kifizetnék őket. Mint ismeretes augusztus végén kétéves csúcsra ugrott az egyiptomi szénhidrogén termelés Egyiptomban.

A Dana Gasnak nemcsak Egyiptomban vannak kintlévőségeik, Irak kurdisztáni régiójában 430 millió dollárra rúg ez az összeg.

A Mol szempontjából sem elhanyagolható az egyiptomi helyzet

A Dana Gas pénzügyi helyzete a Mol számára sem elhanyagolható, ugyanis februárban a Dana Gas 1,675 millió Mol részvényt adott el egy speciális aukció keretében az akkori árhoz képest 5,5 százalékos diszkont mellett.

A Dana Gas szorult helyzetbe került az elmúlt években, főként a közel-keleti és észak-afrikai geopolitikai feszültségek miatt. Egyiptom egyik legnagyobb magánkézben lévő gázpiaci szereplőjét negatívan érintették a helyi tüntetések, lázadások. A társaság komoly finanszírozási zavarba is került, mivel nem tudta kifizetni a sukuk nevű kötvényét, melyeket át kellett a cégnek strukturálni.

A sukuk egy iszlám pénzügyi instrumentum, amely leginkább a tipikus kötvényhez hasonlítható. Ez a speciális finanszírozási forma azért terjedt el az arab világban, mert az iszlám vallási törvények nem engedik meg olyan értékpapír kibocsátását, melyre kamatot fizetnek. A sukuk kibocsátója bérbe adja a kvázi kötvényeket egy befektetői csoportnak és nem kamatot, hanem bérleti díjat fizet, illetve szerződésben vállalja, hogy egy későbbi időpontban névértéken visszavásárolja a tanúsítványokat.

Amennyiben ismét finanszírozási nehézsége lesz a Dana Gasnak, úgy az értékesíthető vagyonelemei között a Mol pakettje is felmerülhet, hiszen tőzsdei cégről lévén szó, egyszerűbb vevőket találni, mint más eszközök esetében.

Dana Gas napi grafikon Forrás: Investor.hu