Matolcsy beengedné régi önmagát a jegybankba

Vágólapra másolva!
Figyelmeztették, hogy az unortodoxia nem arat osztatlan sikert a szakmában, mégis eljött Matolcsy György a közgazdászgyűlésre. Elmondta, mekkora siker a magyar gazdaságpolitika, amely bukott angyalból sikeres országot csinált Magyarországból.
Vágólapra másolva!

"Gyuri, a nem hagyományos, unortodox gazdaságpolitika nem arat majd osztatlan sikert a közgazdászok között" - figyelmeztette Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke Matolcsy György jegybankelnököt, amikor meghívta őt a gyulai vándorgyűlésre, legalábbis Matolcsy így emlékezett. "Mégis eljöttem, mert minden értelmes közgazdász egészen világosan látja, hogy a magyar nem hagyományos válságkezelés sikeres" - mondta erre Matolcsy György előadása kezdetén.

Matolcsy Reform és fordulat címmel tartott előadást, amely a rendszerváltás idején született Fordulat és reform című dokumentumra utalt. "Húsz éve a jegybankban vitatkoztunk erről a barátaimmal. Akkor beengedtek minket, nem is értem, hogyan" - mondta az MNB elnöke, majd miután rájött, hogy ma ő a jegybank elnöke, gyorsan hozzátette, hogy "most is mindenkit beengednék".

Az MNB-elnöke szerint "az alacsony infláció nemcsak most van így, hanem a középtávú inflációs előrejelzésünk szerint is. 2015-ig három százalék körül marad". Ebből levezette, hogy a jegybank csökkenteni tudta az alapkamatot, amelyhez szerinte "még van tér további alapkamat-csökkentésre".

A magas alapkamat, vagyis a bankok kéthetes betétére kifizetett kamat az MNB-nek pénzbe kerül, "egyáltalán nem mindegy, mennyibe". Matolcsy összesítése szerint a 2012 augusztusától indított kamatcsökkentés 85-90 milliárd forint körüli megtakarítást jelentett eddig a jegybanknak. "A korábbi jegybanki vezetés úgy gondolta, hogy hatalmas hiánnyal zár, amelyet a költségvetésnek kell állnia. Ez 203 milliárd forint volt" - szúrt oda Simor Andrásnak, elődjének. Matolcsy szerint ezt gyakorlatilag ledolgozzák 2013-ban, ennyivel kevesebbet kell állnia a költségvetésnek.

"A monetáris politika reformját a gazdaságpolitika reformja tette lehetővé" - dicsérte szembe magát Matolcsy, mivel a kormány gazdaságpolitikáját ő vezette 2013 márciusáig. Arról beszélt, hogyan jutott el "a bukott angyal", azaz a kormány előtti Magyarország a sikerig. A reformokról azt mondta, "ha a válság strukturális természetű, akkor nyilván strukturális átalakításokat kell kezdeni. Ez egy hagyományos gondolat, viszont időigényes, három-négy-öt év alatt érnek be az eredményei." Ezért szerinte időt kellett nyerni, amit a hagyományos politika megszorításokkal ér el, a kormány azonban szétterítette a terheket azon vállalatok közt, amelyek "a válság előtt jól jártak, és részben a válság okozói voltak".

Matolcsy György összehasonlította az előző kormányok idején történt adósságváltozásokat. Kivételesnek nevezte, hogy a jelenlegi kormány csökkenteni tudta az államadósságot (igaz, korábbi cikkünkben elolvashatja, hogy ez csak a nyugdíjvagyon elégetésével sikerült). Az első Orbán-kormány 50 százalék körüli adóssága 80 százalék fölé került 2010-re. "Döbbenetes! Dráma! A bukott angyal!" - kommentálta ezt a jegybankelnök.

Senki ne gondolja, hogy a következő évek könnyebbek lesznek, mint az elmúlt három év. A fordulataink előtt álló korlátokat le kell bontani. Ilyen korlátnak nevezte a bankrendszer befagyását, amely helyett versengő bank- és biztosítói rendszert szeretne. Matolcsy többek közt 20 ezer magyar középvállalkozást szeretne, 2 százalékot ráverne a német GDP-növekedésre, és három-hét év alatt hazahívná a külföldön dolgozó magyarokat (diáján 500-600 ezer magyart tüntetett fel).