780 ezret kapnak az államtól a posta dolgozói

Vágólapra másolva!
Óriási volt pénteken az érdeklődés a brit posta részvénye iránt, ugyanis az érdeklődők órák alatt lejegyezték a kormány által értékesítésre felkínált mennyiséget. Nem csoda, hogy ilyen nagy sikerű volt a tranzakció, hiszen a kormány korábbi tájékoztatása szerint olcsón dobta piacra a részvényeket. Ugyanakkor a posta dolgozói sem lehetnek elégedettek, hiszen 10 százaléknyi részesedést kapnak ingyen, ami egy főre vetítve 2200 fontnak, azaz mintegy 780 forintnak felel meg.
Vágólapra másolva!

Hatalmas érdeklődés övezte pénteken a 360 éves múltra visszatekintő brit posta, azaz a Royal Mail privatizációját. A vevőjelöltek ugyanis órák alatt lejegyezték a brit állam által felkínált mennyiséget a Bloombergnek nyilatkozó ügyben jártas személyek.

A brit kormány részéről már korábban jelezték, hogy nem kívánják drágán értékesíteni a posta többségi részesedését. A kormány által 3 milliárd fontra taksált társaság végül 260-330 pennys részvényenkénti árfolyamon kelhet el, ami azt jelenti, hogy a vállalat tényleges értéke 2,6-3,3 milliárd fontra tehető.

A tényleges debütálása sem kell sokat várni, ugyanis október 11-én debütálhat ténylegesen is a londoni parketten a Royal Mail részvénye.

Közel 800 forintos jutalmat kapnak a munkavállalók

A brit kormány nemrégiben jelentette be, hogy heteken belül sor kerülhet a Royal Mail IPO-jára, ami tulajdonképpen a legnagyobb értékű privatizációnak számít a szigetországban az kilencvenes évek óta. A tranzakció után pedig a tervek szerint mintegy 37,8-49,9 százalékos részesedést tartottak volna meg, ugyanakkor nagyobb érdeklődés mellett ennél több részvényt is eladhatnak.

A Royal Mail Nagy-Britannia egyik legnagyobb munkáltatójának számít 150 ezer fős alkalmazotti állományával. A brit kormány a munkavállalókról sem feledkezett meg, akik mintegy 10 százalékos pakkhoz jutnának ingyen. Így minden egyes munkavállaló 2200 font, azaz mintegy 780 ezer forint értékű részvénycsomagot kap ajándékba az államtól.

A csomagküldésben a jövő

A Royal Mail jelenleg 53 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a brit csomagküldő piacon, bevételei a márciusban záruló üzleti évben már a 9 milliárd fontot is meghaladták. Mindezek mellett az elmúlt két évben egyaránt javuló profitabilitásról számolt be a Royal Mail. Amíg a 2009-es üzleti évben az üzemi eredmény árbevételhez viszonyított aránya még csak 0,9 százalék volt, addig a 2013-as üzleti évre megnégyszereződött ez az érték. A brit posta egyébként minden év március 31-én zárja üzleti évét, ebből adódik, hogy már rendelkezik 2013-as adatokkal.

Forrás: Royal Mail, Investor.hu

A jövedelmezőség javulása annak tudható be, hogy a társaság életében egyre nagyobb szerep jut a csomagküldésnek a hagyományos postai levelekkel szemben. Satish Jindel, az SJ Consulting Group vezetőjének elmondása szerint a csomagküldés profit marginja mintegy 25 százalékkal haladja meg a levélküldését.

A jelenleg is folyó üzleti évben a társaság tájékoztatása szerint 200 millió fontot fizethet ki osztalék gyanánt, ami a kibocsátási ársávval számolva 6,1-7,7 százalékos osztalékhozamot ad.

Nem a Royal Mail IPO-ja lenne az első az európai posták között, ugyanis a belga bpost júniusban lépett parkettre. A kibocsátás során a CVC kockázati tőketársaság 28 százalékos csomagot értékesített a tranzakció során 812 millió euróért, ami alapján 2,9 milliárd euróra tehető a vállalat értéke.