5 milliárd dollárt zsákolna be a Johnson & Johnson

Vágólapra másolva!
5 milliárd dollárt (kb. 1100 milliárd forint) is hajlandóak lennének adni a Johnson & Johnson diagnosztikai eszközöket gyártó, és laboratóriumi teszteket végző egységéért a világ legnagyobb kockázati tőketársaságai, írja a Reuters az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Johnson & Johnson (J&J) akár 5 milliárd dollárt is kaphat Ortho Clinical Diagnostics egységéért, amit a világ legnagyobb tőketársaságai akarnak megvásárolni, írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az Ortho Clinical diagnosztikai eszközöket is gyárt, de emellett egyéb laboratóriumi teszteket is végeznek, például vérvizsgálatokat, amiből korai stádiumban megállapíthatnak bizonyos betegségeket.

Az Ortho Clinical tevékenysége felett már sokak szerint eljárt az idő és kevésbé nyereséges is, mint a modernebb molekuláris diagnosztikák. A divízió egyébként nagyjából 2 milliárd dolláros árbevételt produkált a tavalyi évben, ez pedig alig több mint 3 százaléka a Johnson & Johnson teljes árbevételének.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Egyébként a J&J már év elején bejelentette, hogy keresi a stratégiai lehetőségeket az Ortho jövőjével kapcsolatban, míg a Reuters szeptemberben már arról számolt be, hogy a JP Morgant kereste meg a cégcsoport a potenciális vevők felkutatásával kapcsolatban.

A potenciális felvásárlók között az értesülések szerint a kockázati tőke szektor olyan nagyágyúi szerepelnek, mint a Blackstone Group, a KKR, vagy a Bain Capital. A forrás szerint a cégek még múlt héten nyújtották be elsőkörös ajánlatukat a J&J egységére, és akár már ezen a héten visszajelzést kaphatnak.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Az, hogy a J&J próbál megszabadulni az Ortho Clinicaltól nem tűnik nagy meglepetésnek. Az amerikai gyógyszergyártók költségcsökkentésekkel és néhány egységük leépítésével válaszolnak az USA-n kívüli kormányzati árszabályozásokra és a biztosítóktól, valamint az államtól érkező csökkenő kifizetésekre, írja a Reuters.

Korábban a Pfizer vitte tőzsdére az állatgyógyászati készítményeket gyártó Zoetis-t, de az Abbott Laboratories is megvált idén egyik divíziójától.

A Johnson & Johnson árfolyama hatalmas menetelést mutatott be idén, mindenkori csúcsokra emelkedve, azonban az elmúlt időszakban, követve a szélesebb részvénypiaci hangulatot komolyabb korrekciót produkált. Azonban még így is 23 százalékkal ér többet egy J&J részvény, mint az év elején.

A Johnson & Johnson árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu