A forint segítette ki az adósság ellen küzdő kormányt

Vágólapra másolva!
Az erősödő forintnak köszönhetően csökkent az államadósság szintje az első negyedévről a második negyedévre. Az IMF-törlesztés ebben az adatban még nincs benne, ahogyan a kormány tervezett dollárkötvény-kibocsátása sem.
Vágólapra másolva!

A forint erősödésének köszönhetően a második negyedévben 98 milliárd forinttal csökkent az államadósság - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás EU-s szabvány szerint számolt névértéken számításba vett konszolidált - úgynevezett maastrichti - adóssága 23 249 milliárd forint volt június végén, ez a GDP 81,1 százalékát jelenti, vagyis csökkent a március végi 82,3 százalékos szinthez képest.

A csökkenés két ellentétes hatás eredményeként alakult ki. Az árfolyamváltozás hatása 314 milliárd forinttal csökkentette, a nettó hitelfelvétel 216 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot. Az euró 3 százalékkal (9,14 forinttal), a dollár 4,7 százalékkal (11,18 forinttal) gyengült a forinttal szemben a második negyedévben, ez pedig csökkentette a magyar devizaadósság értékét.

Augusztusban az IMF-nek megfizetett végtörlesztés szintén csökkentette az adósságállományt, ugyanakkor a kormány bejelentette, hogy újabb dollárkötvény-kibocsátásra készül év végéig, hogy a januárban lejáró devizaadósságot finanszírozni tudja. Ez némileg növelni fogja az adósságszintet, és a tartósan a 300 forint környékére ragadó euróárfolyam miatt szinte biztos, hogy a tavalyi év végi adósságszint fölé löki az államadósságot.