Hivatalos: az Interpol körözi Hernádit

Vágólapra másolva!
Horvát lapértesülés szerint az Interpol kiadta a körözést Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.
Vágólapra másolva!

Az értesülést a Jutarnji Listnek a horvát rendőrség meg is erősítette. A magyar rendőrséghez viszont - az MTI szerint - még nem érkezett be a hivatalos elfogatóparancs.

A hír nem meglepetés azok után, hogy a horvát rendőrség tegnap megkapta a Hernádi Zsolt letartóztatására vonatkozó kérelmet.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

Az MTI megkeresésére az Interpol nem kívánta kommentálni a hírt.

A horvát portálok szerint Hernádi az Interpol úgynevezett vörös körözési listájára került fel. A lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet honlapján kedden kora este Hernádi még nem szerepelt a vörös körözési listán.

Az Interpol illetékese ennek kapcsán annyit mondott az MTI párizsi tudósítójának, hogy ennek három oka lehet. Az egyik, hogy a horvát kérelem még nem érkezett meg Lyonba, egy másik ok lehet, hogy a kérelem még elbírálás alatt áll, a harmadik pedig az, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.