A biztosítók vidéki ügyfelei elégedettebbek

Vágólapra másolva!
Az „Év Biztosítója 2013” szavazás eredményei azt mutatják, hogy a társaságok zöme érdemben nem tudott javítani az ügyfelei átlagos elégedettségén: az alacsony díjak és a biztosítási adók mellett nem könnyű megőrizni a szolgáltatások és kárendezés magas színvonalát. A vidéki ügyfelek sok helyen elégedettebbek a budapestieknél.
Vágólapra másolva!

Idén is az ügyfelek elégedettsége döntötte el, kik a legjobban szolgáltató hazai biztosítók. Az „Év Biztosítója 2013” szavazáson, több mint 25 ezer szavazat alapján, a szolgáltatási kategória első helyét a K&H, míg a kárrendezési kategória első helyét a Wáberer Hungária Biztosítónak ítélték.

A szolgáltatási kategóriában a K&H Biztosító mögött a tavaly is jól szereplő Signal és a Genertel Biztosító végeztek, míg a kárrendezési kategóriában a Wáberer Hungária mögött a tavalyi kategória-győztes Signal és második AEGON végzett.

A szakértők szerint a K&H Biztosító új adminisztrációs rendszerének és ügyfelei számára egykapussá tett ügyintézésének köszönhetően elért első helyezése jelzés a piacnak, míg a Signal ismételt duplázása azt mutatja, hogy a társaság továbbra is magasan tartja a mércét. A Wáberer Hungária két éve vezette be kárrendezési minőségbiztosítási rendszerét, amelynek köszönhetően a legmagasabb kárrendezési elégedettséget tudta elérni 2013-ban. Az AEGON Magyarország példája azt bizonyítja, hogy hatalmas számú ügyfelet is lehet kiemelkedő színvonalon kiszolgálni.

A szavazók átlagos elégedettsége a tavalyi méréshez képest érdemben nem változott. Azonban míg tavaly a biztosítók kivétel nélkül az átlagos elégedettségi értékhez (7,8) igen közel végeztek, addig idén az eredmények alapján kettészakadni látszik a piac. A lista elején végző társaságok a tavalyinál magasabb átlagos ügyfél elégedettséggel (8,5) büszkélkedhetnek, a lista végén már 6 pontos társaságokat is találunk. Ez utóbbi komoly visszaesés a tavalyi adatokhoz képest.

A piac kettészakadását jelzi az is, hogy a nyertesek mögé idén felzárkózó Generali-n és a KÖBE-én kívül a többi társaság érdemben nem tudott javítani ügyfelei átlagos elégedettségén. Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője szerint mindez azért lehetséges, mert a válság jelentős próbatétel elé állítja a hazai biztosítókat. Az alacsony díjak és a biztosítási adók mellett nem könnyű megőrizni a szolgáltatások és kárendezés magas színvonalát.

Az is kiderült, hogy az ügyfelek a kárrendezéssel valamivel kevésbé elégedettek, mint az egyéb szolgáltatásokkal (csekkek, díjbekérők, kötvények kiküldése, illetve ügyfélszolgáltatok és callcenterek elérhetősége), a vidéki ügyfelek pedig sok helyütt elégedettebbek a budapestieknél.

A Biztosítás.hu az Origo szolgáltató partnere.