85 ezer embert vesz fel az Amazon

Vágólapra másolva!
Összesen 85 ezer embert vesz fel idénymunkára a világ legnagyobb internetes kereskedője, az Amazon a közelgő ünnepi szezon megemelkedő kereslete miatt. A cég az USA-ban és Nagy-Britanniában növeli alkalmazottai számát, ráadásul az idei számok 40 és 50 százalékkal haladják meg a tavalyi év hasonló akcióit.
Vágólapra másolva!

Több ezer plusz fővel készül a karácsonyra az Amazon

70 ezer embert vesz fel idénymunkára a világ legnagyobb internetes kereskedője, az Amazon a közelgő ünnepi szezonra, ez pedig 40 százalékkal haladja meg a tavalyi számot. Ezzel is kifejezve, hogy a cég felfokozott várakozásokkal tekint a karácsonyi időszakra.

Az Egyesült Államokon kívül még a nagy-britanniai raktárhálózatába is 15 ezer embert fog felvenni, ami 50 százalékkal több a 2012-es szinteknél. Az Amazon szezonális munkaerő felvétele már szinte tradicionálissá vált az elmúlt években, a mostani nagyobb igényt pedig a vállalat a kereslet fokozódásával indokolta.

Az Amazonnak 20 ezer teljes idejű alkalmazottja van az USA-ban, míg 2012 végén összesen 89 raktárat üzemeltetett világszerte. Az idénymunkások egyébként nagyjából 6 százalékkal alacsonyabb bért kapnak, mint a teljes állásban foglalkoztatottak, de a cég azt is elmondta, hogy a most felvett emberek egy részének az ünnepek után felajánlanak majd állandó munkát is.

Forrás: AFP

A cég az USA-ban forgalmas központok közelében építette ki raktárhálózatát, hogy gyorsítani tudja kiszállítását és olyan új szolgáltatásokat is kínálni tudjon, mint például az élelmiszerek házhozszállítása. Erre azért is van szüksége a cégnek, mert az olyan riválisai, mint az eBay, de a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart is a megrendelések aznapi kiszállításával próbálkozik.

Az Amazonnak szüksége is van a megfelelő számú alkalmazottra, hogy teljesíteni tudja a növekvő megrendeléseket és elégedetté tegye ügyfeleit. A negyedik negyedéves eladások ugyanis közel 35 százalékát teszik ki a teljes évi bevételeknek, vagyis fontos, hogy időben ki tudja szolgálni vásárlóit a cég, megtartva őket jövőre is.

Több fronton is erősít az Amazon

A cég egyébként nem régen dobta piacra Kindle Fire HDX elnevezésű táblagépét, amely szintén hozzájárulhat majd a bevételek növekedéséhez, a kapcsolódó digitális tartalmak fellendülésének köszönhetően.

Az amerikai és a brit piacon történő 85 ezer ember felvétele túlszárnyalja a vetélytársak hasonló akcióit, ugyanis a Wal-Mart „csak” 55 ezer átmeneti munkást vesz fel, míg a Target Corp. 70 ezret, de utóbbi esetében ez a szám 20 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Ráadásul a Wal-Martnál gyengébb negyedik negyedéves eredményre számítanak, és a ShopperTrak előrejelzése szerint is 2009 óta a legalacsonyabb szinten bővülhet csak a kiskereskedelmi forgalom a karácsonyi időszakban. Ebben azonban nincs benne az online szegmens, ahol az Amazon tevékenykedik.

Amazon árfolyam (Nasdaq)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu