Csúnyán elszámolta magát a kormány

Vágólapra másolva!
Elvétheti jövőre a kormány a 2,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt, ráadásul nem is akárhogyan. A Concorde becslései szerint 3,4 százalékos lesz a hiány, vagyis a 3 százalékos maastrichti plafont is kilőhetjük. A kormány azonban ezt várhatóan nem hagyja majd annyiban.
Vágólapra másolva!

A Concorde szerint a költségvetés 2014-es bevétele 350 milliárd forinttal marad majd el a tervezettől, amit az alacsonyabb infláció és a tranzakciós adó területén történt módosítások magyaráznak. A kormány a tartalékoknak köszönhetően tompíthatja majd ennek negatív hatásait, de a hiánycélhoz képest még így is megvan a kockázata egy 160 milliárd forintos elmaradásnak.

Mivel a kormány nem akarhatja hagyni a hiány 3 százalék fölé emelkedését, jövőre újabb megszorító intézkedésekre kerülhet majd sor a Bloomberg tudósítása szerint. Erre sokkal inkább a választásokat követően, az év második felében számíthatunk.

A költségvetési folyamatokat illetően korábban a Citi elemzője is felhívta már a figyelmet a kockázatokra. Szintén a gyengébb bevételi oldali folyamatok miatt már az idei 2,7 százalékos hiánycél is veszélyben lehet, jövőre pedig a választások előtti lazább hozzáállás okozhat fejtörést.