Már az Interpol keresi Hernádit

Vágólapra másolva!
Horvát lapértesülések szerint az Interpol kiadta az elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, ráadásul hatályba lépett az európai elfogatóparancs is. A hírt azonban egyelőre az Interpol és az ORFK részéről sem erősítették meg.
Vágólapra másolva!

Már az Interpol asztalán hever Hernádi ügye?

Az Interpol kiadta a körözést a Mol vezére, Hernádi Zsolt ellen, ráadásul hatályba lépett az európai elfogatóparancs is – számolt be a hvg.hu horvát lapértesülésekre hivatkozva. A hírek szerint Hernádi az Interpol vörös körözési listájára került fel, ami a legmagasabb riasztást takarja. Ebben az esetben a személy előzetes letartóztatását rendelik el, abból a célból, hogy később annak az államnak kiadják, amely a körözést kiadta.

Eközben a magyar rendőrség nem erősítette meg a horvát sajtóban megjelenteket, az MTI kérdéseire válaszolva az ORFK részéről elmondták, hogy nem érkezett Hernádi Zsolt, Mol-vezér ügyében európai elfogatóparancs. Az MTI az Interpolnál is érdeklődött, ahol nem kívánták kommentálni a horvát sajtóértesüléseket.

8:50 - Megérkezett a Mol válasza

A Mol továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy a horvát hatóságok eljárása és annak módja ellentétes az európai uniós joggal, amelynek alkalmazását Horvátország magára nézve is kötelezőnek fogadta el, amikor idén csatlakozott az EU-hoz.

A Mol magyar részvénytársaságként a magyar jog hatálya alá tartozik. Ebből adódóan jogilag a magyar hatóságok azon korábbi döntése kötelezi, amely az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Ez a vizsgálat egyúttal nem tárt fel helytelen vagy törvénytelen üzleti tevékenységet sem a Mol, sem képviselői részéről. A Mol már 2012 novemberében közölte, hogy a bírósági eljárásban nem mutattak be olyan érdemi bizonyítékot, mely alátámasztaná a társaság érintettségét a felmerült vádakkal kapcsolatban.

A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Mol minden jogi eszközzel megvédi magát a Hernádi Zsoltot és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben. A társaság közleménye szerint a jelenlegi helyzet nem gyengíti meg az elnök-vezérigazgatót abban, hogy a továbbiakban is teljes jogkörrel irányítsa az olajipari céget.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Régóta tart a huzavona

A Mol-vezért már egy jó ideje szeretné kihallgatni a horvát bűnügyi hatóság egy 10 millió eurós korrupciós ügy miatt, melyben a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert már elítélték. Azzal gyanúsítják a horvátok Hernádit, hogy lefizette Ivo Sanadert, és így tudta megszerezni az INA fölött a Mol az irányítást úgy, hogy a részvények 47,1 százalékát birtokolja. (A történet fontosabb állomásairól az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk.)

Az elmúlt egy hét során már több hírportál is megszellőztette, hogy Hernádi ellen kiadhatják az elfogatóparancsot, amire a Mol árfolyama is negatívan reagált.

A Mol árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu