Szénről gázra váltana Kína, mégis szennyezőbb lesz

kína, földgáz üzem Suiningban, globális felmelegedés
Vágólapra másolva!
A légszennyezés csökkentése érdekében használná Kína a kőszén helyett az abból kinyert földgázt. Pekingben tisztább lehet a levegő, és északon tovább élhetnek az emberek, ám a globális felmelegedés helyzetén ez inkább ront majd.
Vágólapra másolva!

Kínában tavaly úgy döntöttek, hogy 2017-re a kőszén felhasználását a jelenlegi 67 százalékról 65 százalékra csökkentik. Ennek érdekében növelik a szintetikus földgáz (SNG) használatát. Az SNG a feketekőszénből nyerhető ki, a módszer elterjedésétől a légszennyezés csökkenését várja a kínai kormány - írja a Businessweek.

Különösen az ország északi területei támaszkodnak a kőszén adta energiára. Ennek nemcsak a szmog a következménye, hanem az is, hogy az északiak élettartama átlagosan öt évvel rövidebb, mint a délebbre élőké. A kormány számára ezért is fontos, hogy az ipari területeken jelentősen csökkentse a kőszén felhasználását.

Észak- és Nyugat-Kínában ezért összesen kilenc, nagyobb SNG-üzem épül a közeljövőben, de a távolabbi tervek szerint még legalább harminc hasonló beruházás valósul meg, ezek tervei még jóváhagyásra várnak. Egyik üzem sem települ nagyvárosok közelébe, ami megnyugtató lehet a lakosok számára.

Ugyanakkor problémát jelenthet, hogy a szén bányászása, átalakítása és felhasználása során legalább 36, de akár 82 százalékkal több, az üvegházhatásért felelős gáz kerülhet a levegőbe, jóval több, mint ha a szenet egyszerűen a megszokott módokon elégetnék. A Duke Univerity környezetvédelmi tanulmánya szerint bár az SNG segítségével a pekingi ég kitisztulhat, végső soron a globális felmelegedés gyorsulásához járul hozzá. Ráadásul az SNG-üzemek nagy része Kína szárazabb területein épülne fel. A szénből-gáz eljárás viszont vízigényes, ezért az új iparág kialakítása tovább súlyosbítja majd a vízhiányt ezeken a területeken.