Vágólapra másolva!
Nagyobb lejtmenetbe kapcsolt a Mol, miután korábban olyan hírek érkeztek, hogy már az Intelpol is kiadta a körözést Hernádi Zsolt ellen. Az olajcég mellett még a Richter részvények vannak nagyobb mínuszban, bár a gyógyszerpapír igen nagy emelkedést produkált tegnap, ezért természetesnek is mondható a mai korrekció. A borongósabb nemzetközi hangulatban a forint is kisebb gyengülésben van, jelenleg 297 környékén van az euróval szembeni árfolyama.Az olasz tőzsde függetlenítette magát a nemzetközi hangulattól, ugyanis az általános mínuszok helyett Milánóban emelkedik a részvényindex, mert a befektetők azt valószínűsítik, hogy a miniszterelnök megkapja a támogatást a szenátustól a mai bizalmi szavazáson.Az USA-ban csökkenéssel kezdhetik a szerdai kereskedést a vezető indexek, bár a negyed háromkor érkező foglalkoztatási adat még befolyásolhatja majd a piaci mozgásokat. MA egyébként még az EKB is kamatdöntő ülést tart.
Vágólapra másolva!

Esik a Mol

Nagyobb esésbe váltott nap közepére a Mol, amely már közel 2 százalékos mínuszban áll, ráadásul a Richter is 1 százalék feletti csökkenéssel korrigálja tegnapi menetelését, így a BUX index is mélyebb mínuszba váltott, ezzel sereghajóvá válva a régióban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A befektetők negatívan értékelték, hogy horvát lapértesülések szerint az Interpol kiadta az elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a magyar olajcég elnök-vezérigazgatója ellen. Ezzel az árfolyam igencsak a 16 000 forintos szint alá került.

A Mol árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

De a többi hazai blue-chipnek sem megy jól, az OTP és a Magyar Telekom is a negatív tartományban időzik.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint is elgyengült a rosszabbra fordult nemzetközi hangulatban és az euró ára a 296-os szintek közeléből közel 1 forintot ugrott. A dollár/forint kereszt 219,3-nál, míg a CHFHUF 242,7-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Különcködnek az olaszok

Az európai tőzsdék többsége mínuszokkal korrigálja tegnapi emelkedésüket, az EKB kamatdöntő ülése és az amerikai ADP foglalkoztatottsági adat előtt. Kivétel azonban az olasz parkett, ami már 1 százalék feletti pluszban jár a reggeli bizonytalankodás után.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma fél 10-től beszél Enrico Letta olasz miniszterelnök a szenátusi bizalmi szavazás előtt. Már tegnap is azért kapcsolt szárnyalásba a milánói tőzsdeindex, mert olyan hírek érkeztek, hogy Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének többsége is támogatja majd Lettát a szavazáson. Angelino Alfano a Szabadság Népe (PDL) pártjának titkára már tegnap azt írta Twitterén, hogy a PDL tagjai Letta mögé állnak. Eredetileg csak este szavaztak volna, de akár korábban is sor kerülhet erre. Ma reggel a Berlusconi kezében lévő újság, az Il Giornale „Alfano az áruló” címlappal jelent meg.

A piaci szereplők úgy tűnik arra számítanak, hogy megkapja a támogatást a miniszterelnök, ezért van az olasz börze szép pluszban.

A milánói részvényindex értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Tesco részvényei 3 százalék feletti esést mutatnak, miután a brit kiskereskedelmi lánc első féléves profitjában csökkenést szenvedett el, ráadásul a nemzetközi piacain a forgalom mérséklődésével néz szembe, de ugyanez van Nagy-Britanniában is.

A Tesco árfolyama (London)

Forrás: Bloomberg

De a többi európai kiskereskedelmi lánc sem teljesít jól, a francia Carrefour 2 százalékkal, míg a brit Sainsbury 2,5 százalékkal zuhan a Tesco rosszabb jelentésére, mivel az gyengébb teljesítményt vetíthet előre versenytársai számára is.

Az amerikai határidős indexek is mínuszos nyitást jósolnak a tengerentúlon, bár a 14:15-kor megjelenő ADP foglalkoztatási adat még változtathat a kereskedés menetét.