Íme, a gyógyszeripar édes pirulái

Vágólapra másolva!
Jó erőnek örvendenek a német gyógyszerpapírok, ugyanis a Bayer és a Merck KGaA is új történelmi csúcsot állított fel az elmúlt hónapokban. Ráadásul a fontos ellenállások legyűrésével újra lehetőségük nyílhat a rekordszintek közelébe, illetve a fölé férkőzni.Októberben közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a frankfurti parkettel, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni német részvényekkel!Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.
Vágólapra másolva!

BAYER (Xetra): Kicsattan az egészségtől

Óriási ralit mutatott be tavaly június óta a gyógyszeriparban is jelen lévő Bayer részvénye, amely a nyár folyamán soha nem látott magasságokba jutott el 90 euró felett. A csúcs felállítása óta nem járt 90 euró felett az árfolyam, ami nem jelenti azt, hogy a közeljövőben ne kerülne ismét a lélektani szint fölé a Bayer. Rövidesen ugyanis válaszút elé kerül a részvény, mivel az árfolyam által bejárható út gyakorlatilag a 86 euró közelében tartózkodó emelkedő trendvonal, és a 90 eurós ellenállás közé korlátozódott. Az akadály legyűrése esetén akár a 100 eurós pszichológiai szintet is megcélozhatja az árfolyam, amit az is erősít, hogy a közelében húzódik a 123,6-os Fibonacci-vonal (102 euró) is.

Nagyobb baj akkor lehet, ha a papír letöri az emelkedő trendvonalat, ebben az esetben akár 80 euró alá is benézhet az árfolyam.

A Bayer heti grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A gyógyszerpapír lendülete továbbra sem hagyott alább, amit jól mutat, hogy tavaly nyár óta tulajdonképpen egy emelkedő trendcsatornában mozog az árfolyam a napi grafikon tanulsága szerint. Az árfolyam legutóbb a csatornaaljról vett sikeresen lendületet, most pedig ugyanezt az 50 napos mozgóátlagról teheti meg. Optimista esetben ismét a csatorna tetejét célozhatja meg a Bayer, ami jelenleg 95 euró közelében húzódik.

Gond akkor lehet, ha az árfolyam a csatornaalj, azaz a trendvonal (heti grafikon alapján) alá esik. Ebben az esetben még a 80 eurós szint jöhet szóba, mint utolsó mentsvár, ugyanis ennek közelében húzódik a 200 napos mozgóátlag.

A Bayer napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

MERCK KGAA (Xetra): Nem adja fel, tovább küzd a dicsőségért

A német Merck sem panaszkodhat, hiszen árfolyama a nyár folyamán szintén új történelmi csúcsot állított fel 127 euró közelében. Ennek legyűrése pedig további optimizmusra adhatna okot, ebben az esetben akár a 140 euró feletti szintekbe is belekóstolhatna az árfolyam a fontos Fibonacci-szintek tanulsága szerint.

Nem kell mindjárt megijedni, de az árfolyam azóta 110 euróig korrigált vissza, azonban az itt húzódó markáns tripla támasz megállította a lejtmenetet. Sőt, a menedék olyan jól funkcionált, hogy az árfolyam ismét az északi irányba fordult.

A Merck KGaA heti grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mielőtt azonban az árfolyam ismét nekifeszülne a nyáron felállított csúcsnak, még le kell gyűrnie két ellenállást. Az egyik, az 50 napos mozgóátlag máris útját állja 117,5 eurónál, így egyelőre a 120 eurós akadály áttörése még várat magára.

Rövidesen eldőlhet a részvény sorsa, hiszen az árfolyam a nevezetes mozgóátlagok közé szorult be. A 200 napos újabb letörése (szeptember után) már negatív jelzés lenne, de ne feledjük, hogy legutóbb is a 110 eurónál lévő támaszok mentették meg a Mercket.

A Merck KGaA napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.