Vágólapra másolva!
Kisebb mínusszal indította a csütörtököt a budapesti tőzsde, mivel a Richter kivételével nem mutatnak nagy mozgást a nagypapírok, a Mol csökken, míg az OTP csak minimális elmozdulást mutat. A forint ellenben reggel hirtelen erősödött és már a 296-os szint alá ért az euró/forint árfolyam.Nyugat-Európában kisebb emelkedéssel próbálják korrigálni tegnapi mínuszaikat a vezető indexek, ahol már harmadik napja az olasz tőzsde áll az élen, miután tegnap a miniszterelnök túlélte a bizalmi szavazást a szenátusban.
Vágólapra másolva!

A Richter vezeti a sort

A budapesti tőzsde egyelőre egyhelyben toporog, miután a hazai blue-chipek vegyes mozgást mutatnak be nyitás után.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Richter árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Richter fél százalékkal emelkedni tud, így már lassan a 4000 forintos lélektani határhoz közelít, az OTP egyelőre nem nagy aktivitást mutat, de végre megpróbálkozna az emelkedéssel, azok után, hogy eddig a héten csak csökkenést tudott bemutatni. A Magyar Telekom egyelőre 1 forinttal kerül lejjebb.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Mol részvények egyelőre gyengélkednek a mai kereskedésben is. Újabb hír érkezett az olajcég háza tájáról, ugyanis a horvát kormány cáfolta azokat a horvát lapértesüléseket, miszerint megvenné az INA-ban lévő Mol részesedést.

Korábban a zágrábi Vecernji List írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a kabinet vissza akarja vásárolni a magyar olajcég részét. Azok után érkeztek a hírek, hogy tegnap a magyar kormány arra kérte a Molt, vegye fontolóra a horvát olajvállalatban meglevő 49 százalékos részesedésének eladását.

202 141 darab saját részvényt vásárolt az OTP a tegnapi kereskedésben, 4310 forint/darab átlagáron, így 870 millió forint értékben történt meg a tranzakció. A saját részvényvásárlások így a tegnapi 3,3 milliárd forintos forgalom közel 27 százalékát tették ki.

A forint a reggeli órákban hirtelen 50 fillérrel erősödött és ezzel az euró/forint árfolyam a 296-os szint közelébe ért. Mindezt azok után, hogy a hét elején már komolyabb menetelést produkált a 299-es szint közeléből ereszkedve le.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Még mindig az olaszok az élen

Próbálják javítani tegnapi gyengébb teljesítményüket a vezető nyugat-európai tőzsdék, bár egyelőre elég erőtlen a próbálkozás. Tegnap az USA-ban csak kisebb mínuszok gyűltek össze zárásra, ma Ázsiában azonban már jobb volt a hangulat a nyitva lévő vezető parketteken.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Délelőtt érkeznek majd a szeptemberi végleges szolgáltató szektorbeli PMI-ok Németországból és Franciaországból, míg az eurózónából a kompozit érték jön, ami esetleg stimulust adhat a piacoknak.

Az olasz tőzsde ma is jó formában van, pedig már tegnap is emelkedni tudott a gyenge európai hangulatban, miután Enrico Letta miniszterelnök túlélte a bizalmi szavazást, ezzel pedig enyhült a belpolitikai feszültség.

A német Bild am Sonntag szerint a Daimler több mint 142 ezer autót adott el szeptemberben, ami a társaság 127 éves történelme során a legnagyobbnak számít.

Daimler árfolyam (Xetra)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Jóváhagyták a KPN részvényesei a cég német egységének, az E-Plusnak az eladását. A spanyol Telefónica veszi meg az érdekeltséget 8,55 milliárd euróért.