Nem működtek a bankkártyák

Vágólapra másolva!
Négy magyarországi bank ügyfelei jártak pórul, mert két órán keresztül nem tudták használni a bankkártyákat, írja a Pénzcentrum.hu.
Vágólapra másolva!

Több bank, az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt, írja a Pénzcentrum.hu. A leállás egy processzor cég hibájából történt.

Több magyar pénzintézetnél is fennakadások voltak a kártyás tranzakciókban csütörtök délelőtt, sok olyan ügyfél volt, aki nem tudta használni bankkártyáját. Volt olyan bank, melynek kártyájával sem fizetni, sem készpénzt felvenni nem lehetett. Egyes pénzintézetek úgy oldották meg a helyzetet, hogy fiókjaiban díjmentes készpénzfelvételt kínáltak ügyfeleinek.

A lap információi szerint a hiba nem a bankok és nem is a kártyatársaságok rendszerében keletkezett, hanem egy több hazai pénzintézettel kapcsolatban álló úgynevezett processzor cég - a First Data Internetional (FDI) - rendszere állt le. (A processzorszolgáltatás lényege, hogy összeköti a kereskedő, a bank és a kártyatársaság rendszerét, menedzseli az adatforgalmat.) Az engedélyezési rendszerben egy előre tervezett, és a bankok felé bejelentett rendszerfejlesztést, -frissítést hajtottak végre hajnalban. Ez összesen maximum 30 perces volt, azonban nem volt teljesen sikeres, ezért reggel 8 óra és 9.50 között több bank - az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank - a szolgáltatón keresztül zajló kártyaelfogadása - részlegesen leállt. Magyarországon kívül Szlovákiát és Csehországot érintette még a probléma.