Az utolsó pénzvitában is megegyezhet a kormány Brüsszellel

Vágólapra másolva!
Egy operatív programban még áll a kifizetés, de mind Brüsszel, mind a magyar kormány azt mondja, októberben megállapodhatnak az újraindításról.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még nem indult meg az uniós kifizetés a Társadalmi megújulás operatív programban (TÁMOP), viszont közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja.

Az uniós pénzekért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget átvevő Lázár János szerint október végéig pont kerülhet az ügy végére, és akkor a TÁMOP-os pénzek is elindulhatnak. Lázár korábban elárulta, hogy a bizottság ebben az operatív programban a legharapósabb, volt szerinte olyan projekt is, amelynél a teljes uniós támogatást el akarta venni az EU.

A tizenötből tizenhárom operatív programban állt le a kifizetés a nyáron, de a kormány megállapodott a legtöbb esetben, kivéve a TÁMOP-ot. Lázár szerint 69-75 milliárd forint büntetést szabott ki az EU, ezt a pénzt azonban vissza lehet forgatni új projektekre, tehát nem veszik el a pénz, ha még az idén sikerül lekötni.

Az NFÜ pénteki közleményéből nem derült ki, hogy mi az akadálya a megállapodásnak, de Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosa is megerősítette, hogy a következő hetekben megállapodhatnak. Andor kérte a kormányt, hogy támogassa a fiatalok munkavállalásának erősítésére kidolgozott tervét, Lázár pedig megígérte, hogy így lesz.