Vízgazdálkodás: Magyarország kiemelten elkötelezett

Vágólapra másolva!
Áder János ma megnyitotta az ENSZ-főtitkár víz- és szanitációs testületének (UNSGAB) ülését a Magyar Tudományos Akadémia épületében, ahol hangsúlyozta, a holnap kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozó jó alkalom arra, hogy „arról beszéljünk, felelősséget viselünk a jövő nemzedékekért, és szót tudunk váltani a nemzeti és a nemzetközi szervezetek felelősségéről is”.
Vágólapra másolva!

A szakértői testületet 2004-ben hozták létre azért, hogy segítse az ENSZ Közgyűlése által 2000-ben jóváhagyott, úgynevezett milleniumi fejlesztési célok elérését. Az UNSGAB évente két ülést tart, jelenlegi elnöke Haszan bin Talal jordán herceg.

Áder János kijelentette, az a tény, hogy Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik – ezért „részben a szomszédainktól függ, mennyi és milyen minőségű vizet kapunk” –, bőségesen elegendő ok az elkötelezettségünkre. A 2002-es, a 2006-os, illetve az idei árvízről szólva az államfő hozzátette, „a magyarok a saját bőrükön tapasztalták meg az éghajlatváltozás káros következményeit”. A vízhelyzet – a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás – a 21. század legsúlyosabb kérdése, amelyet csak nemzetközi összefogással lehet megoldani.