Lelassulhatnak az ázsiai országok

Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél alacsonyabb lehet Kína, és a többi kelet-ázsiai ország gazdasági növekedése idén és jövőre a Világbank legfrissebb elemzése szerint. A szervezet úgy véli, hogy az amerikai pénzpumpa fokozatos elzárása, az adósságplafon-problémák, a kínai gazdasági modellben végbemenő változások egyaránt kockázatot jelentenek a térség országai számára. 
Vágólapra másolva!

Lassulhat Kína is

Visszavágta Kína és számos kelet-ázsiai ország idei és jövő évi gazdasági növekedésére vonatkozó várakozásait a Világbank. A szervezet szerint Kelet-Ázsia idén 7,1 százalékkal, jövőre 7,2 százalékkal növekedhet az áprilisban jósolt 7,8 százalékos, illetve 7,6 százalékos bővülés helyett.

A kínai GDP 7,5 százalékkal bővülhet ebben az évben, ami megegyezik a kínai vezetés által várt értékkel, ugyanakkor áprilisban még 8,3 százalékos növekedést várt a szervezet. Jövőre pedig 7,7 százalékos lehet Kína gazdaságának bővülése, szemben a korábban előrejelzett 8 százalék helyett.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A Világbank többek között azzal indokolja pesszimizmusát, hogy Kínában a korábbi beruházás-vezérelt gazdasági modell helyét a belső fogyasztásra épülő szerkezet veszi át, tehát azok növekedése hajthatja tovább a hatalmas ország gazdaságát. Az átmenet azonban nem megy zökkenőmentesen, ami lassíthatja a gazdaság bővülését. Ez egyben a kínai export visszafogásával jár együtt, ami a térség országainak sem kedvez.

Kínában ezen túl a súlyosbodó pénzügyi problémák miatt is alacsonyabb lehet a növekedés, az ijesztő mértékben elszaladó hitelezést, az önkormányzatok óriási adósságállományát egyaránt kockázatként értékeli a szervezet. A Világbank szerint át kellene alakítani a hitelezési folyamatokat Kínában az árnyék-bankrendszer visszaszorítása érdekében, ami egyre komolyabb kockázatot jelent az országra. A korábbi becslések még az egyre bővülő hitelezési aktivitás figyelembe vételére alapultak, ami viszont a közeljövőben a korábbinál kisebb szerepet játszhat Kína növekedésében, emiatt is szükség volt az előrejelzések módosítására.

Az árnyékbankrendszer mibenlétéről

Az "árnyékbanki" jelző a másodlagos jelzáloghitelpiaci válaság kirobbanásakor került be a köztudatba és jellemzően a bankon kívüli eszközöket, például a különböző eszköz fedezetű értékpapírokat és a tőkeáttételes derivatív termékeket nevezték így. Ezeknek a közös jellemzője, hogy a bankfelügyeleti szabályozás nem terjedt ki rájuk és a befektetési bankok a saját mérlegüktől teljesen elkülönítve, speciálisan erre a célra létrehozott jogi egységekbe "kiszervezve" (special purpose vehicle, SPV) kezelték a termékeket.

A kínai benkrendszer mellett működő, a bankok mérlegétől elkülönült finanszírozási rendszert ennek analógiájára nevezik "árnyékbankrendszernek" (shadow banking system"). Ez a finanszírozási megoldás tipikusan a kockázatosabb ügyfelek, mint például kisvállalatok, egyes önkormányzatok vagy ingatlanfejlesztők számára nyújt finanszírozást. A források pedig leginkább a privátbanki, vagyonkezelési csatornákon keresztül jutnak be az árnyékbankrendszerbe. Korábban írtunk róla, hogy a szabályozó is észrevette, hogy ha közvetlenül nem is tudja szabályozni ezeket a finanszírozási formákat, a különböző vagyonkezelési termékek szabályozásán keresztül mégis képes lehet hatást gyakorolni a rendszerre.

Amióta a kínai jegybank mesterségesen alacsonyan tartja a kamatokat, egyre több pénzt sikerül becsatornázni a magasabb hozamokat, de átláthatatlan befektetéseket kínáló különböző vagyonkezelési termékeken keresztül a rendszerbe. Ez pedig azt jelenti, hogy a kockázatos beruházási projektek is finanszírozási forráshoz jutnak. A tipikus morális kockázat helyzetével állunk szemben ebben az esetben, mivel a banknak kevésbé áll érdekében mérlegelni a finanszírozásra váró projektek megtérülését. A kockázatokat rögtön továbbpasszolják az ügyfeleknek, akik nem képesek mérlegelni a befektetés kockázatát, így anélkül fektetnek a magasabb hozamot kínáló termékbe, hogy tisztában lennének a kockázatokkal.

Baj lehet, ha leáll a pénzpumpa

A térség többi országára leginkább az amerikai pénznyomda közelgő leállítása hathat kedvezőtlenül, mivel az óriási likviditástöbblet fokozatos megszűnése miatt folytatódhat a már amúgy is brutális méretű tőkekivonás az ázsiai államokból. Ennek megfelelően egyre kevesebb tőke érkezhet az országokba, melynek jeleként Indonéziában például három éves mélyponton mozog a beruházási aktivitás, mely a többi országban is csökken. A növekvő infláció, és a tőkekiáramlás miatt a térség jegybankjai kamatemelésre kényszerülhetnek, ami viszont nem kedvez majd a beruházásoknak, így a közeljövőben nem várható javulás ezen a téren.

A Világbank szerint az adósságplafonnal kapcsolatos problémák, valamint a közel-keleti feszültségek szintén kockázatot jelentenek a világgazdaság fellendülésére, és a kelet-ázsiai országok növekedésére. Ha az USA valóban eléri az adósságplafont, ami után néhány hét múlva kifut a tartalékaiból, az fokozathatja a befektetők idegességét, akik így még jobban elfordulhatnak a feltörekvő piaci eszközöktől.

Bert Hofman, a Világbank egyik vezető közgazdásza kijelentette, hogy a világgazdaság erősebb ellenszélben fog működni az előttünk álló időszakban, amit a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása okoz. Hofman szerint folytatódhat a hozamemelkedés, ami hátrányos lesz a kelet-ázsiai régió számára is, mivl egyre magasabb hozamok mellett fognak tudni forrást bevonni a feltörekvő országok.

A szervezet már jelezte, hogy az amerikai QE3 program, és az adósságplafon kérdés bizonytalan jövője miatt valószínűbb az ázsiai térség gazdasági kilátásainak további rontása, mint javítása. Ezen túl közölték, a kelet-ázsiai országoknak készen kell állni arra az esetre, ha a fejlett piacokon elkezdődik a kamatemelés, és mindent meg kell tenniük a pénzügyi helyzetük stabilizálására.

Ugyanakkor a japán gazdaság felpörgése segíthet ellensúlyozni a QE3 program leállításának kedvezőtlen hatásait. Japánban egyre jobban kezdenek beérni a vezetés gazdasági növekedés beindítására tett erőfeszítései, melynek következtében növekedhetnek a japán beruházások a térségben.