Mi az a showrooming és rosszat tesz-e az üzletednek?

webshop, online vásárlás, netes vásárlás
Vágólapra másolva!
Amikor valaki igazán fontos vásárlási döntéseket hoz, akkor mindent megtesz azért, hogy a legjobb megoldást a legjobb áron találja meg. De tényleg mindent.
Vágólapra másolva!

Például azt is, hogy elmegy egy üzletbe, végigtapogatja, kipróbálgatja az összes kapható terméket, ami szóba jöhet, majd hazamegy, leül a számítógépe elé, és már a pontos modell ismeretében megkeresi, hogy az adott terméket hol kaphatja meg a legolcsóbban.

Az angolszász világban annyira elterjedt ez a jelenség, hogy már neve is van: showrooming.

Létező jelenség a showrooming. Mit tehetsz, hogy ne veszítsd el a vásárlóidat? Forrás: AFP

És a showrooming két helyen is érinti a kereskedelmet: egyrészt árt a valós üzleteknek, hiszen ugyan nekik vannak érdemi költségeik (fenntartani az üzlethelyiséget, fűteni, világítani, személyzetet fizetni), mégis tőlük veszi el a forgalmat. Másrészt viszont forgalmat generál azoknak a webáruházaknak, amelyek a legkedvezőbb feltételekkel, lehetőleg a legolcsóbban tudnak egy-egy terméket forgalmazni.

A "valódi", téglából, habarcsból álló üzletek persze hagyhatják figyelmen kívül a showrooming jelenségét, tehetnek úgy, mintha az nem létezne, csak nem érdemes.

Tetszik, nem tetszik, ez van

Bizonyos szegmensekben ugyanis ezt a mintát a vásárlók döntő többsége jó eséllyel követni fogja.

Egy most megjelent tanulmány szerint (amit a Microsoft készített), a britek 42%-a bizonyosan elmegy egy üzletbe, és kézbe vesz egy adott terméket, mielőtt azt megveszi egy online boltban. Amerikában kicsivel jobb az arány, ott ugyanis csak 27 százalékuk "él vissza" így a fizikai üzletek által nyújtott lehetőséggel.

Mondhatjuk persze azt, hogy "de ha már ott van a boltban, akkor valamit úgyis vásárol". És részben igazunk is lenne. Itt is a brit kereskedők járnak rosszabbul, ugyanis a felmérésből kiderült, hogy az ilyen, tájékozódó körútra induló britek 77 százaléka kizárólag azt a termékcsoportot nézi az üzletben, amit eredetileg fel akart térképezni. Amerikában ez az arány 59 százalék.

Mindehhez még hozzájön a következő, igen lehangoló adat is: a vásárlóknak mindössze 36 százaléka fogja online is ugyanattól a kereskedőtől megvenni az adott terméket, akinél a boltban is látta. Igen, ez körülbelül az egyharmadukat jelenti.

Mégis, mit lehet tenni?

Tetszik vagy nem tetszik, de a legjobb megoldás, ha a kereskedők megbarátkoznak a showrooming jelenségével, és felkészülnek erre a mintára. A valós, "fizikai" üzletből a saját webshopra irányítani a vásárlókat talán túl erős megoldásnak tűnik, de figyelembe véve, hogy a potenciális nézelődők csaknem fele előbb-utóbb úgyis az online vásárlás mellett dönt, talán ez sem egy valóságtól elrugaszkodott megoldás.

A különböző hűségprogramok, kedvezmények, esetleg mennyiségi kedvezmények mind segítséget nyújthatnak abban, hogy a vásárlót így vagy úgy de cégen belül tartsa a kereskedő.

A legfontosabb azonban elfogadni, hogy a vásárlói szokások gyökeresen átalakulnak az internet és egyre inkább a mobiltechnológia következtében. Ezeket a változó szokásokat folyamatosan figyelemmel kísérni, a weboldal felhasználói analitikáihoz hasonlóan mélységében elemezni, és amennyire lehetséges, az üzletmenetet ezekhez alakítani a következő évekbena siker egyik alapvető kritériuma lesz.