Világszerte mínuszokkal indul a hét

Vágólapra másolva!
A negatív tartományban időznek ma a főbb ázsiai indexek, a gyenge hangulat pedig az európai piacokon is folytatódhat a határidős indexek szerint. Az elmúlt két hétben látott korrekció így egyre jelentősebb méreteket ölthet, melyet az amerikai költségvetéssel és adósságplafonnal kapcsolatos bizonytalanság is erősít.
Vágólapra másolva!

Ázsiában a mínuszok dominálnak

Valamennyi fontosabb ázsiai piacon a negatív tartományban állnak az indexek, a Nikkei 0,9 százalékot veszített értékéből, de az ausztrál, dél-koreai és a hong kongi index is lefelé vette az irányt. Kivételt ez alól egyedül a kínai Shanghai Composite képez, ám a tőzsde még mindig nem nyitott ki a múlt hét hétfő óta tartó nemzeti ünnep miatt.

Forrás: Investor.hu

Nem túl jó hírek érkeztek a térség számára a Világbank felől, Kelet-Ázsia ugyanis a szervezet szerint 7,1 és 7,2 százalékos GDP bővülésre lesz képes, holott korábban 7,8 és 7,6 százalékos növekedést jósoltak. Kína GDP-je idén 7,5 százalékot emelkedhet, holott áprilisban még 8,3 százalékot várt a Világbank, de jövőre vonatkozó várakozásokat is mérsékelte a szervezet,7,7 százalékot várnak a korábbi 8 százalék helyett.

Pénteken a leállás ellenére is jó volt a hangulat az USA-ban

Kisebb pluszokat sikerült összehozniuk pénteken a főbb amerikai indexeknek, annak ellenére, hogy a kormányzati leállás, és az ezzel kapcsolatos egyeztetés továbbra is folytatódik. A Dow Jones 0,5, míg a Nasdaq 0,9 százalékot tudott erősödni a hét utolsó napján.

Forrás: Investor.hu

Az amerikai tőzsdéken főleg a nyersanyagkapcsolt cégek szerepeltek jól, áltagosan 1,4 százalékos árfolyamemelkedést elérve. Az S&P 500 szektorai közül az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek, valamint a távközlési vállalatok számítottak alulteljesítőnek, de minden szektornak sikerült emelkedéssel zárnia a hetet.

Forrás: Investor.hu

Ezzel együtt a héten fontos lehet figyelni az USA-ból érkező híreket, mivel a kormányzati leállás, valamint az adósságplafon kérdése komoly hatással lehet a piacokra is. Ilyen hatás lehet többek között a különféle makroadatok elmaradása is. A politikusoknak az adósságplafon kérdését legkésőbb október 17-ig kell megoldaniuk.