Csúnya vége lehet Amerika bénázásának

Vágólapra másolva!
Nagy tőzsdei zuhanásokhoz, és az amerikai gazdaság súlyos visszaeséséhez vezethet, ha a tengerentúli politikusok még jó darabig nem tudnak megegyezni az adósságplafon megemelésének és az új költségvetés kérdésében. Ezt állítja számos híres befektető és szakember, akik ugyanakkor úgy vélik, hogy a döntéshozók valahogy dűlőre fognak jutni a vitás kérdésekben, és a legrosszabb forgatókönyvek bekövetkezésének viszonylag csekély az esélye. 
Vágólapra másolva!

Csúnya vége lesz az amerikai politikusok között zajló huzavonának. Röviden így lehetne összefoglalni a nagy befektetési guruk és szakemberek álláspontját az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémákról. Mint ismert, az Egyesült Államokban továbbra sincs egyezség az új költségvetés és az adósságlimit megemelésének kérdésében, és az álláspontok tegnap sem tudtak közeledni.

John Boehner republikánus vezető szerint az USA afelé halad, hogy története során először csődöt jelentsen. (A témával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen).

Mivel a problémák alapjaiban határozzák meg a részvénypiaci hangulatot, a nagy befektetési szakemberek sem tudnak elmenni szó nélkül a kérdés mellett. Barry Ritholtz milliárdos vagyonkezelő, és híres pénzügyi „blogger” szerint, ha az amerikai állam egy hónapig fog szünetelni, az akár 20-30 százalékos mélyrepülésekhez is vezethet a tőzsdéken. Ritholtz úgy véli, hogy az állami tevékenységek 3-4 hetes leállása erősen visszavetheti a gazdasági növekedést, rombolhatja a fogyasztói bizalmat, és hatással lehet a vállalatok eredményeire is, ami nagy eladásokat válthat ki a börzéken is.

Ritholtz szerint a politikusoknak nagyjából novemberig van idejük megegyezni a kérdésekben, ami nélkül ekkor kezdődhetnének nagyobb lejtmenetek a piacokon. Ez jóval későbbi időpont, mint a pénzügyminiszter által közölt október 17-i dátum. Jacob Lew szerint az USA október közepén fogja elérni az adósságplafont, ami után nem lesz képes új forrást bevonni. A vagyonkezelő ugyanakkor elmondta, hogy szerinte az USA technikailag még ezután sem fog csődöt jelenteni a limit megemelése nélkül sem, mivel a pénzügyminisztérium később is úgy fog tudni „manőverezni”, hogy egy darabig még elkerülhetővé váljon az adósságplafon elérése.

Barry Ritholtz Forrás: [Businessinsider.com]

Abban a legtöbb közgazdász egyetért, hogy az állam szünetelése csökkenteni fogja az amerikai GDP növekedését, csupán a zsugorodás mértékének becslésében vannak kisebb eltérések. Az S&P hitelminősítő szerint az állam leállása hetente 30 bázisponttal csökkentheti a GDP növekedését, ami nagyjából egybevág a legtöbb szakértő számításaival, akik szerint egy hetes szünet 0,1 százalékponttal mérsékelheti a gazdasági növekedést.

A Goldman Sachs pedig úgy véli, ha nem sikerül megemelni az adósságlimitet, és elfogy a kincstár tartaléka, a kormány brutális megszorító intézkedésekre kényszerülhet, ami éves szinten 4,2 százalékkal alacsonyabb GDP-növekedést eredményezhet.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Julian Robertson, a Tiger Management híres alapítója szintén meghökkentette a piacokat, mivel szerinte jelenleg egy részvénypiaci buborék kellős közepén járunk, melynek kipukkanása igencsak fájdalmas lesz. Robertson ugyanakkor úgy véli, hogy a jelenlegi politikai krízist valahogy meg fogják oldani az érintettek, ami után meglátjuk, hogy mi fog történni. A lufi kipukkanása viszont szerinte nem mostanában fog megtörténni, hanem egy kicsit később, de az mindenképpen be fog következni.

Julian Robertson Forrás: [CNBC.com]

David Bianco, a Deutsche Bank elemzője úgy véli, a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén, tehát ha az USA valóban nem fogja teljesíteni egyes kifizetéseit, az S&P 500 év végére akár 850 pontig is visszazuhanhat a jelenlegi 1676 pontos szintről. Ebben az esetben a befektetők elfordulnának a kockázatosnak tekintett részvényektől, és paradox módon a biztos menedéknek tekintett amerikai állampapírokba menekülnének. Bianco szerint ennek rendkívül kicsi az esélye, és a legvalószínűbb, hogy a napokban megállapodás születik.

S&P 500 alakulása (pontban)

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

David Bianco Forrás: [CNBC.com]

Art Cashin, a UBS egyik vezetője szintén optimizmusának adott hangot, és továbbra is hisz a megállapodás létrejöttében. Az adósságplafon megemelése ugyanakkor csak az utolsó pillanatban fog megtörténni. Cashin szerint előbb John Boehner fogja beadni a derekát, és végül egy olyan javaslatot fognak benyújtani, ami egyben kezeli az adósságlimit és a költségvetés kérdését is, melyet a döntéshozók el fognak fogadni.

Soros György, a világhírű magyar származású befektető hasonlóan vélekedik, szerinte a piac arra számíthat, hogy a republikánusok végül engedni fognak követeléseikből és az USA elkerüli a csődöt. Soros a jelenlegi eseményeket egy politikai színjátékhoz hasonlította, melynek hamarosan vége lehet.

A szakemberek legtöbbje inkább arra számít, hogy a politikusok előbb vagy utóbb meg fognak állapodni a problémás kérdésekben, és nem fogják hagyni, hogy az USA története során először csődöt jelentsen. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ha ez mégsem történne meg, az komoly mélyrepülésekhez vezethet a tőzsdéken, és az amerikai gazdaságban is. Minél jobban húzzák a megállapodást, a részvénypiaci befektetők annál idegesebbek lehetnek.