Dollármilliárdokat nyert a guru a válságon

Warren Buffett
Vágólapra másolva!
10 milliárd dollárt nyert Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway azokon a befektetéseken, melyeket többnyire a 2008-2009-es válság idején eszközölt a társaság. Buffették leginkább az öt évvel ezelőtti beszűkült hitelpiacot használták ki, amikor dollármilliárdos kölcsönöket nyújtottak számos vállalatnak, de az elsőbbségi részvények, és a speciális warrantok is rendkívül nyereséges pozícióknak bizonyultak. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül kifizetődőnek bizonyultak Warren Buffett azon befektetései, melyekkel a milliárdos a 2008-as válság idején tapasztalt beszűkült hitelezési piacot igyekezett kihasználni. Buffett, pontosabban az általa vezetett Berkshire Hathaway 10 milliárd dollárt kaszírozott a többnyire 2008-2009-es krízis idején eszközölt befektetéseken, melyeken közel 40 százalékos adózás előtti profitot ért el – írja a Wall Street Journal.

Buffett társasága a saját malmára hajtotta a vizet a 2008-as válság idején, amikor a hitelezési piac rendkívül módon beszűkült, és a cégek az olyan nagy vállalatoktól voltak kénytelenek kölcsönt kérni, mint a Berkshire Hathaway. Ilyen formában a milliárdos cége 26 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújtott csak a hat legnagyobb üzlete keretében. Ez a kölcsönt felvevő vállalatoknak is előnyös volt, mivel a befektetők általában pozitívan értékelték, hogy a világ egyik leggazdagabb emberének a cége ott áll a társaság mögött.

A lap szerint Buffett szép summát, 680 millió dolláros profitot akasztott le csak azon, hogy a Mars cukor- és csokigyártó visszafizette azt a 4,4 milliárd dollárnyi kölcsönt a Berkshire-nek, amit még 2008-ban vett fel tőle. A kapott kölcsönből a Mars 23 milliárdért bekebelezte a Wrigley-t, és az utóbbi években számos alkalommal próbálta meg refinanszírozni adósságának egy részét, kihasználva az alacsonyabb kamatokat.

A Berkshire Hathaway ezen túl 5 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújtott 2011-ben a Bank of Americanak, de a Goldman Sachsben, a Swiss Re-ben, a Dow Chemicalban és a General Electricben is van ilyen jellegű kitettsége a milliárdos vállalatának.

A guru cégének nem csak kölcsönök révén van kitettsége a fent említett társaságokban, hanem számos esetben azok részvényeinek bizonyos hányadát is birtokolja. Ezek a részvénybefektetések pedig szintén dollármilliárdos hasznot hoztak eddig a Berkshire-nek a hírek szerint. További dollármilliárdos nyereséget hajtottak azok a speciális warrantok is, melyek mostanában futnak ki. A warrantoknak köszönhetően a Berkshire Hathaway például 2 százalékos részesedést szerzett a Goldman Sachsban.

Buffett cége 50 ezer Goldman Sachs elsőbbségi részvényt is vett az elmúlt években, melyek után 500 millió dollárnyi osztalékot kapott. Miután a Goldman 2011 márciusában 10 százalékos prémium mellett visszahívta a részvényeket, a Berkshire Hathaway további 500 millió dollárt nyert adózás előtt az üzleten.

A Berkshire ezen túl 5 milliárd dollárért vásárolt a Bank of America részvényeiből 2011-ben, melyek azóta évente 300 millió dollárnyi adózás előtti profitot termeltek. A Berkshire további 5 milliárd dollárnyi BofA warranttal rendelkezik, melyek lehívási árfolyama 7,14 dollár, és 2021-ben járnak le. Mivel a Bank of America részvényeinek árfolyama 14 dollár körül mozog jelenleg, ezen az ügyleten közel 5 milliárd dollárnyi nem realizált profitja keletkezett eddig a Berkshire Hathawaynek.

Bank of America árfolyama (NYSE) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Buffett reméli, hogy a megszerzett profitot további sikeres befektetésekhez tudja majd felhasználni. Elmondása szerint a Berkshire 100 milliárd dollárt kíván részvényvásárlásokra fordítani a közeljövőben, mivel úgy véli, hogy mindig kifizetődőbb részvényt tartani, mint készpénzt.

Mit jelent a warrant?

A warrant úgynevezett opciós utalvány, mely könnyen összekeverhető az opcióval. Abban tér el a szokványos opcióktól, hogy lehívásának fedezetéül a vállalatnak új részvényeket kell kibocsátania, mellyel a forgalomban lévő részvények száma, így a közkézhányad is megnő. Fontos különbség még a warrantok és az opciók között, hogy előbbi általában jóval hosszabb lejárati idővel (akár 15 év) rendelkezik, mint utóbbiak, ami megnöveli a felhasználásig rendelkezésre álló időt. A warrant bevételt eredményez a vállalatnak, amikor a warrant tulajdonosa kifizeti (az opciós megállapodásban rögzített) kötési árat, melyért cserébe részvényt ad a warrant vásárlójának. Az előbbi különbségek miatt a warrant értéke különbözik egy azonos feltételekkel rendelkező vételi opció értékétől.