Elképesztő! Frigyre léphetnek a mobilóriások

Vágólapra másolva!
Beindult a pletykamalom az európai távközlési szektorban, ami akár annak az előjele is lehet, hogy rövidesen egy nagyobb felvásárlási, illetve összeolvadási hullám bontakozhat ki az öreg kontinensen. Ennek egyik első állomása lehetne a Deutsche Telekom, illetve a francia Orange egyesülése, amit a német sajtó szellőztetett meg. 
Vágólapra másolva!

Újabb telekomóriás születését szellőztette meg a sajtó a minap. A Wirtschaftswoche meg nem nevezett forrásai szerint ugyanis terítékre kerülhet a legnagyobb német, illetve francia távközlési cégek, azaz a Deutsche Telekom és az Orange (korábban: France Telecom) összeolvadása.

A német magazin szerint a tranzakció nem ütközne nagyobb akadályba, mivel a két társaság már így is szoros kapcsolatokat ápol, több területen is együttműködnek. Ugyanakkor a két telekomcéghez közel álló források szerint a vállalatok vezetése egyelőre nem feltétlenül támogatná az ügyletet, ráadásul a Deutsche Telekom és az Orange esetében is meghatározó részesedéssel rendelkezik az állam, gyakorlatilag az első számú tulajdonosnak számítanak. A Deutsche Telekom esetében 31,9, míg az Orange esetében 26,9 százalék az állami befolyás mértéke.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az tranzakciónak azért is lenne létjogosultsága, mivel az európai telekommunikációs szektor az elmúlt években komoly problémákkal nézett szembe, amit a vállalatok hatalmas adóssága tovább tetézett. Ennek érdekében komoly lépéseket kellett az elmúlt hónapokban eszközölniük a telekomcégeknek, melyek elsősorban eszközértékesítéseket, költséglefaragásokat, illetve a befektetők nagy bánatára osztalék csökkentéseket takartak.

Az egyesült cég a problémákon sokat segíthetne, ugyanis jóval erősebb piaci pozícióval bírna, aminek köszönhetően könnyebben vehetné fel a versenyt a szektortársakkal, ráadásul a költségmegtakarítások terén is jókora szinergia lenne kiaknázható.

Új óriás születhet

Nem is akár mekkora üzletről lenne szó, hiszen piaci kapitalizáció alapján a világ ötödik legnagyobb telekommunikációs társasága jönne létre az egyesülés révén. Egyelőre ennél nagyobb értékkel csak a China Mobile, az AT&T, a Vodafone, illetve a Verizon Communications bír. Tulajdonképpen jelenleg is meghatározó szereplőnek számítanak a piacon, de a top 10-be egyelőre csak a Deutsche Telekom fér be 50,5 milliárd eurós kapitalizációjával, míg az Orange csupán fele ekkora szereplőnek számít.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Szintén meghatározóbb pozíciót töltene be az európai mobilszolgáltatók körében az ügyfélszám alapján az egyesült Deutsche Telekom-Orange. A júniusi végén rendelkezésre álló adatok alapján a Bloomberg információi szerint a két cég együttesen mintegy 317 millió fős előfizetői állománnyal rendelkezett a mobil szegmensben, aminél nagyobb befolyással az európai versenytársak közül csak a brit Vodafone (409 millió előfizető) rendelkezik.

Impulzusra várnak a telekomcégek

Az elmúlt hónapok tanulsága szerint jól látható, hogy valami megindult az európai távközlési szektorban, legalábbis ami a vállalati felvásárlásokat és összefonódásokat illeti. Az igazi áttörés egyelőre még várat magára, véleményünk szerint azonban rövidesen megérkezhet a várva várt impulzus. Az iparág képviselői ugyanis tágra nyílt szemekkel figyelik a német telekomszektort, ahol a piac harmadik és negyedik számú (O2, E-Plus) szereplője készül frigyre lépni, létrehozva ezzel a legnagyobb német mobilszolgáltatót.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A tranzakció létrejöttének gyakorlatilag már csak egyetlen akadálya van, mégpedig a versenyhatósági engedély hiánya. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor igen optimista az E-Plus anyavállalatának, a KPN-nek a menedzsmentje. Eelco Blok, a KPN vezérigazgatója bízik benne, hogy 2014 közepéig megkapják az engedélyt az egyesüléshez.

Pozitív döntés esetén a szereplők nagyobb biztonsággal mernének belevágni hasonló nagyságú üzletekbe, beindítva ezzel egy nagyobb konszolidációs hullámot. Ekkor nem zárható ki, hogy ténylegesen is terítékre kerülne a Deutsche Telekom és az Orange fúziója, igaz ennek mérete jócskán meghaladná az E-Plus és az O2 egyesülését Németországban.

Megérkeztek az első "fecskék"...

Persze akadnak olyan befektetők is, akik már idejekorán bevásároltak az európai telekomszektorba. Ázsia leggazdagabb embere, Li Ka-shing a Hutchison Whampoa névre keresztelt cégen keresztül épített ki komolyabb pozíciókat Európa több országában, legutóbb spanyol Telefónica ír egységét vásárolta meg. Ugyanakkor nem ő az egyetlen milliárdos, aki az öreg kontinens távközlési szektorára feni a fogát, ugyanis hasonló álmokat dédelget a világ második leggazdagabb embereként számon tartott Carlos Slim is. Az érdekeltségi körébe tartozó América Móvil jelentős részesedést szerzett a holland KPN-ben, illetve a Telekom Austriában is, melyeket egyaránt tovább szeretne hizlalni.

Íme, a világ második leggazdagabb embere, Carlos Slim. Vajon most min töri a fejét? Forrás: AFP