Az egykulcsos adórendszer hatásait nehéz mérni, de még egy évre legalább szükség lehet az eredmények megfigyeléséhez Varga Mihály szerint, aki arról is beszélt, a bankoknak kell hitelezniük a vállalkozásokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány az egykulcsos adózástól a fogyasztás növekedését és ezen keresztül a gazdasági növekedést várta.

Szavaiból az derült ki, hogy nem teljesen elégedett az eredményekkel. Azt mondta, a hatást nehéz mérni, de érdemes még egy évet adni a rendszernek. A 2011-ben bevezetett egykulcsos rendszerhez Varga már korábban is kért időt, 2011 szeptemberében beszélt arról, hogy a hatásokat nem lehet 8 hónap alatt lemérni.

Varga beszélt arról is, hogy az állam ugyan szerepet vállal a vállalkozások hitelezésében, de az a normális, hogy üzleti terv alapján a kereskedelmi bankok hitelezzék a vállalkozásokat. Hozzátette, hogy ehhez állami ösztönzők is kellenek.

Varga Mihály számokkal és grafikonokkal illusztrálta azt, hogy mit tett a kormány az elmúlt három évben az ország gazdaságának a konszolidálása érdekében. A strukturális változások közül kiemelte az oktatási és az önkormányzati kiadások csökkentését, de véleménye szerint még mindig sokan dolgoznak a közszférában, minden negyedik-ötödik munkavállaló onnan kapja a fizetését. Az eredmények sorában kiemelte, hogy "robbanás nélkül kezelték az elmúlt három évet".

A devizahitelekről szólva kiemelte, hogy a korábbi kormány a túlhitelezéssel igyekezett növelni a gazdaság teljesítményét, de annak negatív következménye még mindig jelen van.

A biztosítási szektorral kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány támogatja a 40 ezer fős alkalmazotti létszám megőrzését, ehhez kéri a szakma javaslatait. A konferencia előtt a biztosítási vezetők azt várták, hogy a miniszter bejelenti az életbiztosítások új adókedvezményét. Ez elmaradt, viszont Varga Mihály elmondta, hogy az adótörvények végleges kormányzati rögzítéséig még egy hét van hátra, és addig a szakmai szervezetek tehetnek javaslatokat.

Ezt Pandurics Anett, a Mabisz elnöke meg is tette előadásában: kérte, hogy az életbiztosítások konkurens termékekhez - az önkéntes nyugdíjbiztosításhoz és a nyugdíj-előtakarékossági számlához - hasonlóan kapjanak szja-kedvezményt. Ez nem okozna költségvetési kiesést, mivel a biztosítók jelenleg is ezermilliárd forint állampapírt tartanak a portfóliójukban, és ha növekedne az életbiztosítási díjbevétel, akkor a vásárolt állampapír mennyisége is emelkedne - mondta az elnök.