Kijelölt ügyvédet kapott Hernádi Horvátországban

2013.10.10. 22:19


Védőügyvédet jelölt ki Hernádi Zsolt számára a zágrábi megyei bíróság - írta csütörtökön internetes oldalán a Jutarnji List című zágrábi napilap.

A kijelölt ügyvédet névsor szerint, vagyis véletlenszerűen rendelik az ügyfelek mellé, így lett a zágrábi Laura Valkovic Hernádi Zsolt védőügyvédje anélkül, hogy valaha is találkozott volna ügyfelével.

Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását tíz napja rendelte el a zágrábi megyei bíróság az indoklás szerint azért, mert fennállt a szökés veszélye. Azzal vádolják, hogy tízmillió euróval lefizette Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt. Sanadert Horvátországban tíz év börtönre ítélték. A Mol visszautasította a vádakat.

Valkovic a Jutarnji Listnek megerősítette, hogy ő képviseli Hernádit, és az előzetes letartóztatás elrendelése ellen fellebbezést nyújtott be. A fellebbezést viszont a bíróság csak akkor vizsgálja meg, ha előrelépés történik az ügyben, vagyis ha esetlegesen letartóztatják Hernádit és átadják Horvátországnak.

A magyar hatóságok két alkalommal utasították vissza, hogy horvát kérésre kihallgassák a Mol-vezért, egyszer pedig nem kézbesítették számára a horvátországi kihallgatásra szóló idézést - írta a Jutarnji List.

A horvát szervezett bűnözés és korrupcióellenes ügyészség (USKOK) tíz napja elrendelt előzetes letartóztatása ellen Laura Valkovic azért nyújtott be fellebbezést, mert szerinte nem értesítették Hernádi Zsoltot az ellene folyó nyomozásról, nem a büntetőeljárásról szóló törvénnyel összhangban rendelték be kihallgatásra, ezért pedig nem ő a felelős, hanem a magyar hatóságok, éppen ezért nem is állt fenn szökésének veszélye.

A Mol-ügyről szóló összefoglalónkat itt, korábbi cikkeinket pedig itt olvashatja.