Jó hangulat uralkodik Japánban

Vágólapra másolva!
Ázsiában egyedül a japán tőzsde tud emelkedni a vártnál jobb makroadatok és a gyengülő jen miatt, míg a többi ázsiai vezető börze lefelé veszi az irányt. Tegnap Amerikában zárásra a két fő részvényindex pluszba tudott lendülni, azonban az elsősorban technológiai papírokat tömörítő Nasdaq szerdán is mínuszban zárt. Európában emelkedéssel indíthatják a napot a tőzsdék a határidős részvényindexek alapján.
Vágólapra másolva!

Egyedül a japán tőzsde tud emelkedni a vezető ázsiai parkettek közül, amit annak köszönhet, hogy a vártnál lényegesen jobb makroadat látott napvilágot csütörtök folyamán. Ugyanis az augusztus havi gépipari megrendelések a várt 2,5 százalék helyett 5,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest. Ez illetve a jen újbóli gyengülése lendületet adott a Nikkei-nek, ami közel 1 százalékkal emelkedik.

A többi börze viszont a negatív tartományban időzik, hátul a sanghaji és a hongkongi tőzsde áll,
mínusszal készülve a hétvégén publikálásra kerülő inflációs és kereskedelmi adatokra.

Ausztráliában sem tud emelkedni a Sydney-i részvényindex, pedig a munkanélküliségi ráta a vártnál nagyobb mértékben csökkent.

A WTI típusú kőolaj ára nagyobbat esett arra, hogy az USA-ban az olajtartalékok az idén eddig a legnagyobb mértékben emelkedtek. A várakozásokat több mint négyszeresen haladta meg az érték.

Amerikában zárásra pozitívba fordult a két fő tőzsdemutató, a Dow Jones és az S&P 500, ellenben a Nasdaq mínusszal zárta a szerdai napot is.

Az USA adósságplafon problémája és a költségvetési bizonytalanságok még nem oldódott meg, ezért nap elején még csökkentek a piacok, viszont zárásra sikerült egy kisebb fordulatot bemutatniuk. Ugyanis a Bloomberg értesülései szerint már közeledtek az álláspontok a demokraták és a republikánusok között, az adósságplafon megemelését illetően a szerdai egyeztetések során. Ez viszont csak átmeneti megoldás lenne, és a vita még hátra van.

Obama elnök hivatalosan is Yellen-t jelölte a Fed elnöki pozíciójára, akit a stimulus pártolójaként tartanak számon. Viszont a megjelenő Fed-jegyzőkönyvből az derült ki, hogy a monetáris döntéshozók többsége már idén elkezdené csökkenteni a kötvényvásárlás mértékét.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu