Kockázatok az osztrák bankoknál

Vágólapra másolva!
Több kockázattal is szembenéznek az osztrák bankok, különösen akik Magyarország és Románia felé kitettséggel rendelkeznek, vélik a Macquaire elemzői. Ellenben továbbra is tartják korábbi ajánlásukat az Erstére és a Raiffeisenre vonatkozólag. Előbbi szerintük felülteljesítő lehet, míg utóbbira inkább semlegesek.
Vágólapra másolva!

Az osztrák bankok számára a KKV-hitelezés, a kereskedelmi ingatlan hitelezés, és a Magyaroszág, valamint Románia felé való kitettség a legnagyobb kockázati faktor, vélik a Macquarie elemzői.

Mai kommentárjukban azt írják, hogy bécsi útjuk során nem kaptak megerősítést azzal kapcsolatban, hogy Ausztriában is olyan "kényelmesen" várnák az EKB közelgő eszközminőségi felülvizsgálatát, mint más országokban. Látogatásuk során inkább óvatosan fogalmaztak a vezetők a felülvizsgálatot illetően.

A hazai profitráták növekedhetnek a szakértők szerint a csökkenő verseny következtében, ráadásul azt sem várják, hogy az állam tőkeemelésre kényszerítené az osztrák pénzintézeteket, legalábbis az EKB felülvizsgálatáig.

A Macquarie ezeket összegezve az Erstére vonatkozóan továbbra is optimista, hiszen fenntartja felülteljesítő ajánlását, 26 eurós célárral, míg a Raiffeisenre vonatkozóan semleges az elemzőház, 24 eurós célárral.

Az Erste jelenleg 23,7 euró körül mozog, vagyis még közel 10 százalékos felértékelődési potenciál lehet benne a Macquarie szerint. A Raiffeisen viszont lényegében a 24 eurós szintnél forog ma, vagyis innen a szakértők nem számítanak nagyobb mozgásra.

A Raiffeisen árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az Erste árfolyama (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu