Rezsi-e a kötelező? És ha igen, miért drágult 15 százalékkal? (infografika)

2013.10.10. 10:15

Átlagosan 15 százalékkal kerülnek többe a gépjárművek kötelező biztosításai, mint január 1-jén. Van olyan kategória, ahol több mint harmadával drágultak a díjak, de a kampánytól árcsökkenést remélnek.

A személyautók átlagos köteleződíja 2013 negyedik negyedévének küszöbére 15 százalékkal drágult a díjhirdetési liberalizáció bevezetése, január elseje óta a Netrisk most publikált felmérése szerint.

A különféle teljesítmény szerinti bontásból (kis-, közép- és nagykategória) kitűnik, hogy a legnagyobb növekedést az elmúlt kilenc hónapban a 150 kW feletti teljesítményű autók köteleződíja produkálta, amely minden bonus-kategóriában csaknem a harmadával drágult.

Átlagosan 15 százalékkal drágult a kgfb idén

„A időszak elején tapasztalható aktív kísérletezést követően (az év eleje óta a piacon szereplő 15 biztosító összesen 44 tarifaváltozást jelentett be) a díjstruktúra viszonylag állandósult – értékeli az elmúlt hónapok fejleményeit Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója.

A stabil piacot boríthatja a kampány

A piac stabilizációja különféle korrekciókat is eredményezett. Míg félévkor még minden teljesítménykategóriánál a B10-es besorolású autóknál észlelhettünk nagyobb mértékű (a nagykategóriánál például közel 60 százalékos) díjemelkedést, mára ez a tendencia mindenhol megfordult, és ismét a kedvező kártörténeti besorolású járművek preferálását tapasztalhatjuk.

A szakértők azt várják, hogy a kampány mindent borít majd.

Az idei kötelezőkampányban még mindig a hazai gépjárműállomány több mint fele, kétmillió jármű érintett: ennyi kötelező biztosításnak az évfordulója esik az év végére. Továbbra is intenzív lesz tehát a kampány, amelynek során idén is mintegy 400-450 ezer biztosítóváltásra kerül sor.

A szakemberek úgy számolnak, hogy a kampányban a tavalyi kampány árainál némileg magasabb, de az évközi áraknál akár 50 százalékkal is alacsonyabb díjakon lehet majd biztosításokat kötni. A konkrét ajánlatokat természetesen minden biztosító igyekszik az utolsó pillanatig titokban tartani.