Jól begyújtottak a kispapíroknak

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik elérkeztünk a ralinak azon szakaszába, amikor a befektetők az addig elfelejtett, kisebb kapitalizációjú papírokat is tépni kezdik. A BUMIX nagyot emelkedett az elmúlt napokban, a stabil fundamentumokkal bíró kicsik ráadásul már egész szép sikerszériát könyvelhetnek el. A kisebbek megerősödése a bikapiac végére figyelmeztető jel lehet, bár igazán csak akkor ijednénk meg, ha olyan papírok körül is nagy lenne a felhajtás, melyek még profitot sem igen tudnak termelni. 
Vágólapra másolva!

Több olyan kispapír is van a magyar piacon, melyek az elmúlt hetekben/hónapokban igen szép teljesítményt mutattak. A TVK, az ANY, vagy a Rába egyaránt nagyot szaladtak (a cikk legalján ezt bizonyítjuk is grafikonokkal), és még mindig emelkedő lendületben vannak. A közös ismertetőjegyük, hogy a kiskapitalizációjú papírok közé tartoznak és mindegyik esetben stabil fundamentumokról, transzparens és jól menedzselt működésről beszélhetünk.

Hozzájuk a jelentős ingatlanvagyon miatt vonzó értékkel kecsegtető Danubius és Graphisoft Park is csatlakoztak, így a BUMIX index is elrugaszkodhatott az elmúlt évek pechszériájától. A grafikonon azonban a felpattanás még úgy is eltörpül, hogy abban az Egis ajánlat miatti felhúzás is szerepel. Tisztán látszik tehát, hogy a kisebb papírokat a befektetők az elmúlt időszakban nagy ívben kerültek, így nem csoda talán, hogy most a jó sztorikra kezdenek rátalálni.

Forrás: Investor.hu

Pusztán az eddigi folyamatokat látva a kicsikben még jó adag potenciál lehet, hiszen ha a Mol, az OTP, vagy a Telekom körüli bizonytalanságok (és így a velük kapcsolatos óvatosság) fennmaradnak, úgy az Egisből kiáramló pénzek még bőven landolhatnak a kisebb papírok piacán.

Az viszont nem egyértelmű, hogy a nagyobb intézmények is hajlandók lesznek-e beszállni ezekbe a papírokba (vannak persze komoly vásárlók már most is, mint a Concorde Alapkezelő), hiszen a likviditási kockázatok itt sokkal nagyobbak, mint a blue-chipeknél. A magánynyugdíjpénztári rendszer átalakításával jelentős keresleti hatás esett ki a kisebb részvények piacáról, és ez a gyenge napi forgalmakon és érdektelenségen keresztül azóta is tetten érhető. Ilyen piacon egy nagy szereplő csak nehezen tud úgy tételt vásárolni, hogy ne mozdítsa el közben jelentősen az árfolyamot.

Forrás: Investor.hu

A kispapír rali elsőre ijesztő üzenetekkel szolgál, hiszen jellemzően a bikapiac végét szokta előre jelezni a folyamat. A magyar eset specialitása miatt mégis nehéz lenne azt mondani, hogy a BUMIX megpattanása a világvégét hozhatja, hiszen láthatjuk, hogy kispapírjaink mostanra még a válságban látott mélységeknél is lejjebb zuhantak. Van tehát honnan felfele korrigálniuk.

Másrészt viszont a kispapírok nemcsak nálunk, hanem például Amerikában is egyre túlhajszoltabbak, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Már csak azért sem, mert a kis és nagykapitalizációjú papírok kéz a kézben haladnak felfele, a kisebbek pedig az elmúlt években akkor (2011-ben, majd 2012-ben) szaladtak úgy előre, mint most, amikor mélyebb piaci korrekció következett. Persze az is lehet, hogy utóbbit csak próbáljuk belemagyarázni a mozgásokba, mivel nem tudunk már teljes mértékig azonosulni a nagy tőzsdei emelkedéssel.

Forrás:Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A TVK árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Danubius árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Rába árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az ANY árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu