MNB-program: csaknem százmilliárd az első szakaszban

Megújult a Magyar Nemzeti Bank arculata, MNB régi logó
Vágólapra másolva!
Az OTP csoport az MNB növekedési hitelprogram első szakaszában 97 milliárd forint értékben vállalt hitelkihelyezést, és a rá allokált keret 100 százalékát kihelyezte, tájékoztatta a bank az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az OTP a hitelprogram első szakaszában a források 78 százalékát az első pillér keretében helyezte ki. Ennek 70 százalékát új hitelkihelyezésre fordította, és az új kihelyezések fele-fele arányban szolgáltak új fejlesztéseket, illetve forgóeszköz finanszírozást. Mint ismeretes, az MNB június 1-jén indította el három hónap próbaidőre a növekedési hitelprogramot a növekedés támogatása, illetve a kkv-k hitelezésének bővítése érdekében. Az MNB a program augusztus végéig tartó első szakaszában 750 milliárd forintos keretet bocsátott a bankok rendelkezésére. A program első szakaszában elsősorban a nagyobb kkv-k vettek részt, s a felvett hitelek 60 százaléka volt új hitel, szemben a várt 40 százalékkal.

A második szakasz október 1-jén indult, ennek keretében az MNB 2014. december 31-ig összesen 2000 milliárd – ebből október 1-jétől 500 milliárd – forint nulla százalékos kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a bankoknak a kis- és középvállalkozások finanszírozására, amelyért azok továbbra is legfeljebb 2,5 százalékot számolhatnak fel az ügyfeleknek. A bank szerint a program második szakaszának 15 hónapos időtávja lehetővé teszi a hitelcélok átgondolását, így a vállalkozások hatékony segítséget kaphatnak fejlesztési, működési céljaik eléréséhez. A második szakaszban a bankok az eddig kihelyezett kkv hiteleiknek megfelelő mértékű teljes keret erejéig vehetnek részt.

Erről szólva Kovács Pál, az OTP Bank közép és nagyvállalati területének ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte: pozitív változás, hogy a második szakaszban a programra jelentkező ügyfélnek csak a hitelszerződés megkötésekor kell a kkv kritériumoknak megfelelni, azt követően nem, tehát a hitel felvételével már nincs korlátja a cégek növekedésének.

A program továbbra is három pillérrel működik. Az első pillér új hitelek nyújtására áll rendelkezésre, ezt a célt szolgálja a 2000 milliárd forintos keret 90 százaléka. A második pillérben van mód a régi deviza- és forinthitelek kiváltására. A harmadik pillér keretében a kereskedelmi bankok a jegybankkal kötendő megállapodás alapján mintegy 20 százalékkal csökkenthetik a jegybanknál tartott kéthetes jegybanki kötvényállományukat, miközben az MNB a devizatartalék terhére hasonló értékben biztosít számukra devizaforrást rövid lejáratú külső adósságuk törlesztésére.