Katasztrofális hatása lehet az amerikaiak ügyetlenkedésének

Vágólapra másolva!
Napokra vagyunk csak attól, hogy az Egyesült Államok gazdasági katasztrófát szabadítson a világra, mondta tegnap a Világbank elnöke. A politikusoknak időben kell rendezni az adósságplafon és az ebből fakadó amerikai csődveszély kérdését, hogy elkerülhetők legyenek a globális szintű hullámok. 
Vágólapra másolva!

Öt nap választ már csak el minket egy nagyon veszélyes pillanattól, mondta tegnap Jim Yong Kin. A Világban elnöke elmondta, hogy mindet megtett azért, hogy az amerikai döntéshozók gyorsan megegyzzenek az adósságplafon kérdéséről. Ha azonban azok mégsem rendezik időben a problémát, az globális szintű veszélyeket hordozhat, hiszen a kamatszintek megugrását, a félelem erősödését és gazdasági lassulást eredményezhet. A hatás a fejlődő piacokra nézve katasztrofális lehet, de a fejlett országoknak is nagy sebeket hozhat.

A részvénypiacok emelkedése arra utal, hogy a befektetők az időben (október 17-ig) történő megállapodásra fogadnak, a meglepetés tehát akkor lehet nagyobb, ha a politikusok kicsúsznak az időkeretből.