Vágólapra másolva!
Mínuszban indította a hetet a magyar részvényindex, miután az összes főbb papír gyengülni kezdett nyitáskor. Ennek legfőbb oka, hogy Európában is kisebb eséssel kezdték a kereskedést a főbb részvényindexek, miután a befektetőket az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémák nyugtalanítják.  Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Amerikai problémák aggaszthatják Ázsiát
Vágólapra másolva!

Mínuszok a hazai parketten

Európával együtt mínuszban kezdte a napot a magyar piac, a BUX 0,7 százalékot esett nyitás után. A régióban kisebb gyengülés látható, így a magyar börze teljesítménye kissé elmarad a szomszédos piacokétól.

Forrás: [Bloomberg]

A hazai főbb papírok kivétel nélkül esni kezdtek, a leggyengébben az OTP teljesít, mely már 1,4 százalékot veszített értékéből.

Az OTP befektetőit a devizahiteles mentőcsomag körüli, újból előtérbe kerülő bizonytalanság nyugtalaníthatja. Varga Mihály szerint november elseje után a kormány saját elképzeléseit fogja bemutatni, ha a bankok addig nem állnak elő megfelelő javaslattal. Mari Draghi, az EKB elnöke pedig figyelmeztetett, hogy egy mentőcsomag negatívan hathat a magyar növekedésre és stabilitásra.

A többi főbb részvény közül a Magyar Telekom történelmi mélypontjánál mozog, mivel 0,7 százalékot esett, míg a Mol és a Richter egyaránt 0,4 százalékos mínuszt halmozott fel.

Forrás: [Bloomberg]

A forint is gyengülni kezdett a rossz hangulatban, és az euróval szembeni árfolyama 295,5-ig szaladt fel. A dollár/forint jegyzése 217,8-nál, a svájci franké 239-nél jár.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]

Nyugtalanság az európai tőzsdéken

Az amerikai adósságplafonnal és költségvetéssel kapcsolatos problémák rányomják a bélyegüket az európai piacok teljesítményére. A főbb nyugat-európai részvényindexek mínuszban nyitottak, mivel politikai megállapodás hiányában egyre jobban közeledik az a határidő (egyes vélemények szerint most csütörtök), ami után az USA nem lesz képes hitelt felvenni, és a kötelezettségeit a költségvetési tartalékokból kell fedeznie, melyek rendkívül végesek.

Forrás: [Bloomberg]

A vállalati hírek közül érdemes kiemelni, hogy 300 millió eurós tőkeemelésről szavazhat ma az olasz Alitalia, miután a légitársaság komoly likviditási problémákkal küszködik. A befektetők – köztük a legnagyobb tulajdonosnak számító Air France – KLM – még pénteken döntöttek egy 500 millió eurós mentőcsomagról, aminek a tőkeemelésen kívül egy 200 millió eurós mentőcsomag is részét képezi.

Egyre közelebb kerül a megállapodáshoz az Egyesült Királyság és a francia EDF, melynek értelmében 1995 után újra atomerőmű épülhet a szigetországban. Ed Davey, a brit energiaügyi miniszter vasárnapi interjújában elmondta azt is, hogy egy kínai cég is részt vehet a 22 milliárd dolláros projektben. A hírre az EDF részvényei 1,7 százalékot drágultak.

Optimizmusának adott hangot Tom Enders, az Airbus repülőgépeket gyártó EADS vezérigazgatója, aki szerint a gyengébb hónapok után megélénkülhet a kereslet a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus SAS A380-as iránt.

15 új országban tervez piacra lépni a német Porsche 2020-ig, elsősorban észak-afrikai országokban. A német gyártó célja ezzel, hogy 2016-ra legalább évente 200 ezer autót adjon el, és még inkább hozzájáruljon az anyavállalat, a Volkswagen nyereségességéhez. Az autógyártó részvényei fél százalékot estek.