Ennyit a pénzügyi egyenlőségről

Vágólapra másolva!
Hihetetlen mértékű egyenlőtlenség tapasztalható a globális vagyon tekintetében, ráadásul nemcsak a teljes népesség, hanem a különböző országok között is. Egyes országok állampolgárai még az átlagos vagyonnál is tízszer többel rendelkeznek, de van olyan ország is, ahol a milliomosok száma alig egy év alatt 1,2 millióval csökkent.
Vágólapra másolva!

Mennyi az annyi?

Számtalanszor lehet találkozni olyan kijelentésekkel, miszerint a világ összes vagyona csak nagyon kevés ember kezében összpontosul, míg az emberek többsége pedig csak a teljes vagyon elenyésző hányadával rendelkezik. Hogy pontosan mennyien is vannak a „gazdagok” és a „szegények”, valamint mekkora vagyonnal is rendelkeznek? Most megmutatjuk.

Még mielőtt a pontos számokról lerántanánk a leplet, annyit érdemes tudni, hogy a Credit Suisse elemzése alapján megközelítőleg 241 ezer milliárd dolláros teljes globális vagyonról beszélünk, ami 68 százalékos növekedést jelent a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest. Egyébként, ha valaki hozzánk dobná a „világ összes pénzét” akkor ez forintban átszámítva megközelítőleg 52 593 430 000 000 000 forintot jelentene. Feltehetően megváltoznának a fogyasztási szokásaink.

Az irdatlan mennyiségű vagyon viszont nem egy ember kezében összpontosul, így muszáj valamiféle átlagot használni. Ha a Credit Suisse számításai szerinti 4,7 milliárd felnőttet vesszük alapul, akkor fejenként 51 600 dolláros vagyonról beszélhetünk, forintban kifejezve ez megközelítőleg 11,3 millió forintot jelent. Kérdés persze, hogy ténylegesen mindenki egyenlően részesedik-e ebből a vagyonból?

A piramis

Talán nem is maga a válasz, hanem annak döbbenetes egyértelműsége jelentette számomra is a meglepetést. Az emberek közel 70 százaléka ugyanis csak a teljes vagyon három százalékát birtokolja, ami azért eléggé sokkoló. Másik véglet, hogy a legtehetősebbek az összes vagyon 41 százalékával rendelkeznek, ám csupán 32 millióan vannak a Credit Suisse számításai szerint. Ha nagyon hangulatkeltő akarnék lenni, akkor azt mondhatnám, a legkevésbé tehetősek százszor annyian vannak, mint a piramis felső csúcsa, és mégis tízszer kevesebb vagyonnal rendelkeznek összesen.

A Globális pénzügyi piramis. A számok igazán sokkolóak. Forrás: Credit Suisse

Ahol kolbászból van a kerítés

Ha a globális populációra vonatkozóan fel lehet mérni a vagyoni helyzetet, akkor természetesen egyes országok lakosságát is meg lehet vizsgálni, kik a bezzegországok, hol van tényleg kolbászból a kerítés. Ebben talán nincs akkora meglepetés, első helyen Svájc végzett 513 ezer dollárral felnőttenként, őket az ausztrálok, a norvégok, és a luxemburgiak követik. Svájcban tehát átlagosan tízszer gazdagabbak az emberek, mint bárhol máshol a világon.

Ha pedig már belementünk az összehasonlításokba, akkor természetesen Magyarországot sem lehet kihagyni. Fontos hangsúlyozni, hogy friss adat ugyan nem érkezett hazánkra vonatkozóan a Credit Suisse-től, de a legutóbbi adatok szerint 30 ezer dollár körül lehet a felnőttek átlagos vagyona. Így nem valószínű, hogy a következő években elrobogunk Svájc mellett.

Nyertesek és vesztesek

Mielőtt azonban nagyon búslakodni kezdenénk, érdemes megemlíteni a japánok helyzetét, akik az elmúlt másfél évben nem igazán örülhettek. 2012 közepe óta ugyanis a japán milliomosok száma 1,2 millióval csökkent, elsősorban azért, mert a jen erőteljes gyengülésbe kezdett a dollárral szemben. A milliomosokon túl pedig a japán háztartások is érzik a csökkenést, dollárban átszámítva 5,8 ezer milliárddal csökkent a japán lakosság vagyona.

Az dollár árfolyama a jennel szemben Forrás: Bloomberg

Ahogyan azonban kedvezőtlen makrogazdasági hatások csökkentik az egyik ország lakosságának vagyonát, úgy egy másik ország gazdaságának pozitív fejleményei inkább erősítik azt. Jó példa erre a több mint négy éve tartó bikapiac, valamint annak következménye az amerikai lakosság pénzügyi helyzetére, akik a tőzsdei emelkedésből okosan vették ki a részüket, és értek el hatalmas profitokat. Nem is csoda, hogy az elmúlt 10 év globális vagyon növekedésének háromnegyede köszönhető az USA-nak.

Az S&P 500 értéke Forrás: Bloomberg