Mégis mikor jelenthet csődöt az USA?

Vágólapra másolva!
Október közepén elfogyhatnak az USA költségvetési tartalékai, és ha az adósságlimit megemelésének hiányában az állam nem fog tudni több forrást bevonni, akár már a következő hetekben esedékes kötelezettségeit sem fogja tudni teljesíteni Amerika. 
Vágólapra másolva!

A Wal Street Journal összegyűjtötte azokat a kulcsdátumokat, melyek az USA fontosabb kifizetéseinek esedékességéhez kapcsolódnak.

  • Október 22-31.

Az USA pénzügyminisztériuma szerint valamikor a két dátum között elfogynak az állam költségvetési tartalékai, így annak a következő hónapban 32 százalékkal kell csökkenteni kiadásait. A kincstár vélhetően előnyben fogja részesíteni a különböző kötvényeinek tőketörlesztését és a papírok után járó kamatfizetések teljesítését. Egyes programok - például a közbiztonság, az egészségügy - finanszírozása pedig leállításra kerülhet.

Október 23-án ugyanis egy 12 milliárd dolláros közbiztonsági számla kifizetése lesz esedékes, melyet az adósságlimit megemelése nélkül az állam nem fog tudni kifizetni. A kincstárnak ezután nagyjából két napot kell majd várnia, hogy elegendő forrás gyűljön össze a kifizetés teljesítésére.

Október 24-én 93 milliárd dollárnyi rövid lejáratú államadósság teljesítése válik esedékessé. Ha nem fog tudni új forrást bevonni ennek teljesítésére (ahogy a legtöbbször ezt teszi), akkor nem fogja tudni kifizetni ezt az összeget, ami az USA csődjét jelentené.

  • Október 31.

Ekkor egy újabb, 6 milliárd dollárnyi kamatfizetési kötelezettségének kéne eleget tennie az USA-nak. Ennek hiánya szintén a csődöt jelentené, ami után a befektetők csak jóval magasabb hozamok mellett lennének hajlandóak megvenni Amerika kötvényeit (tehát magasabb hozamok mellett), ami komoly terhet jelentene később az amerikai költségvetésnek.

  • November 1.

Halottak napján számos számlát kellene kifizetnie az USA-nak, többek között egy 25 milliárd dolláros közbiztonsági számla, egy 18 milliárd dolláros egészségügyi számla, egy 12 milliárd dolláros, hadiipari fizetésekről és különböző juttatásokról szóló számla, valamint egy 3 milliárd dolláros egyéb számla válik esedékessé. Az adósságplafon megemelése nélkül nagy valószínűséggel ezekre nem jut majd elég forrás, így teljesítésüket legalűbb két héttel el kell majd tolni.

  • November 15.

Ekkor további 29 milliárd dollárnyi kamatot kellene "kicsengetnie" az Egyesült Államoknak a különböző adósságai után.

Mindent összevetve tehát közel sem tűnik elegendőnek a Jack Lew pénzügyminiszter által 30 milliárd dollárra tett költségvetési tartalékok. Ha pedig az USA valóban hátrasorolni kényszerül majd egyes kötelezettségeit (tehát kvázi csődöt jelent), az rendkívül súlyos következményekkel fog járni, ami megrendítheti az egész pénzügyi rendszert is.