Ömlik az olaj a Perzsa-Öbölből

Vágólapra másolva!
Rekordszintre ugrott a Perzsa-öböl OPEC tagországainak kőolaj-kitermelése az idei harmadik negyedévben az EIA adatai szerint. Így továbbra is ebből a régióból érkezik a globális olajkínálat legnagyobb százaléka. Ezzel pedig némileg elhalkulhatnak azok a hangok, melyek szerint az USA az olcsó palaolajnak köszönhetően hamarosan letaszíthatja a trónról ezeket az országokat. 
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél több olajat termeltek ki naponta a Perzsa-öböl OPEC tagállamai a harmadik negyedévben a Nemzetközi Energiaipari Ügynökség (IEA) adatai szerint. A Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat is magában tömörítő régiós OPEC országok összesen 16,4 millió hordónyi olajat termeltek ki naponta, míg a nem öbölmenti OPEC országok csupán 13,6 millió hordónyi kitermelésre voltak képesek.

Forrás: [FT.com, Investor.hu]

A kitermelését a világ első számú olajkitermelőjének számító Szaúd-Arábia tudta a legnagyobb mértékben növelni, mely 10,19 millió hordónyi olajat hoz felszínre naponta, ami 10 százalékkal több az év elején mért értéknél.

Ezek eredményeként a Perzsa-öböl fentebb említett három legjelentősebb országa már a világ olajkitermelésének a 18 százalékát adja, ami kétszer nagyobb, mint az 1980-as években mutatott arány.

Ezzel némileg elcsendesedtek azok a hangok, melyek szerint egyre jobban csökken a Perzsa-öböl országainak súlya a globális olajpiacon az amerikai palaforradalom miatt. Számos szakértő hangoztatja, hogy az USA a palaolajnak köszönhetően le fogja taszítani a trónról ezeket az arab országokat, és a világ legjelentősebb olajkitermelőjévé fog válni hamarosan, azonban a mostani adatok azt mutatják, hogy ez egyelőre várat magára.

Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza szerint az amerikai palaforradalom ellenére a Közel-Kelet továbbra is a globális olajpiac legjelentősebb régiójának számít.

Ugyanakkor az Egyesült Államokat sem szabad leírni, 2008 óta 50 százalékkal nőtt az USA napi olajkitermelése, így már naponta 7,5 millió hordónyi olajat hoznak a felszínre. Ha Amerika ilyen ütemben lesz képes növelni termelését, akkor valószínűleg tényleg veszélybe kerülhet a legnagyobb olajkitermelő országok első helye.

Forrás: [EIA.com, Investor.hu]

A Perzsa-országokban kitermelt olaj elsősorban a nagy ázsiai országokba áramlik. India olajimportjának már a 44 százaléka Szaúd-Arábiából, Kuwaitból, Katarból és az Egyesült Arab Emirátusokból származott júliusban, holott két éve ez az arány még 36 százalék volt. Kína pedig már a teljes olajszükségletének a 25 százalékát elégíti ki az ezekből az országokban kitermelt nyersanyaggal, szemben a 2007-es 21 százalékkal.

Mi a palaolaj?

A palaolaj (angolul: shale oil, vagy light tight) kitermelése költségesebb, mint a hagyományos olajfajtáké. A palaolajat azzal a technológiával termelik ki, amivel a palagázt. Mindkettő több mint két kilométerrel a felszín alatt, a betonkeménységű palába belekötve helyezkedik el, így azok nem termelhetők ki a hagyományos fúrási módszerrel.
A palát össze kell törni, az olaj esetében pedig sokkal nagyobb lyukakat kell ütni, mint a palagáznál, ahhoz, hogy azokon az olaj ki tudjon folyni. A lyukasztáshoz a palagázénál erősebb repesztési technológia szükséges. A palagázhoz hasonlóan palaolajból is jelentős készletek találhatók a föld alatt, viszont a kőzet repesztése után nagyon gyorsan csökken a kijövő mennyiség, a második évben tipikusan az elsőnek a felére. Ezért amíg egy hagyományos olajmezőt húsz évig lehet művelni, a palaolajnál folyamatosan fúrni és repeszteni kell, mert a két-három évvel korábban létesített kutak már szinte semmit nem termelnek.