Végzetes lehet az USA csődje

Vágólapra másolva!
Rendkívül súlyos következményekkel járhat, ha az amerikai politikusok nem emelik meg az adósságlimitet, ami után az USA története során először lesz kénytelen csődöt jelenteni. Erre figyelmeztet a világ legnagyobb bankjai közül háromnak a vezetője, akik az elmúlt napokban fejtették ki véleményüket. 
Vágólapra másolva!

Anshu Jain, a Deutsche Bank vezérigazgatója szerint a csőd által gerjesztett hullámok rendkívül gyorsan végigsöpörnének a világgazdaságon, melynek végzetes hatásai lennének. A pénzügyi rendszer egyik fő mozgatórugójának számító rövid-távú hitelezési piac visszafordíthatatlanul sérülne, ami zavarokat okozna a rendszer működésében.

James Dimon, a JP Morgan első embere közölte, a világ ne akarja megtudni, hogy mi történne az USA lehetséges csődje után. Annak olyan következményei lennének, amit a legtöbben nem is értenének. Vele párhuzamosan a BNP Paribas elnöke is kifejtette véleményét, melyet röviden abszolút katasztrófaként lehetne összefoglalni.

Ahogy többször is beszámoltunk róla, az Egyesült Államok hamarosan (a hírek szerint akár már most csütörtökön) eléri azt a limitet, ami után nem lesz képes hitelt felvenni, így a kötelezettségeit a költségvetési tartalékokból kell fedeznie, melyek rendkívül végesek. Jack Lew pénzügyminiszter szerint ezek a tartalékok alig 30 milliárd dollárt tesznek ki, amiből nagyjából november elejéig lehet fedezni a kötelezettségeket.