Fazekas plusz 3 kiló almára beszélné rá a magyarokat

2013.10.15. 17:34

580 ezer tonna alma terem Magyarországon, amely harmadát eszik meg az emberek, a többit feldolgozzák. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elérné, hogy 20 százalékkal több almát egyenek a magyarok.

Magyarország almafogyasztása évente és fejenként 15 kilogramm, amit a mostani almanépszerűsítő kampánnyal 20 százalékkal lehet növelni - mondta Fazekas Sándor kedden az egyik budapesti Spar szupermarketben.

A vidékfejlesztési miniszter az almapromóciós kampány indításakor kijelentette: a célkitűzés reális, az idén ugyanis mintegy 580 ezer tonna alma termett az országban. E mennyiség harmada kerül közvetlenül fogyasztásra, további kétharmad léalmaként vagy feldolgozott formában kerül a piacra.

A legnépszerűbb almafajták továbbra is a jonatán, a golden, valamint az idared. A kampány célja, hogy felhívja a belföldi vásárlók figyelmét, vegyenek minél több magyar almát.

Saltzer Kornél ügyvezető igazgató arról beszélt, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 400 üzletében a múlt évben mintegy 6 millió kilogramm magyar almát értékesített. Az idén az első kilenc hónapban pedig mintegy 5 millió kilogramm magyar almát adtak el. Ez a mennyiség az előző év azonos időszakához viszonyítva 16 százalékkal több. Idén, az év végére így várhatóan 18-20 százalékkal több magyar almát adnak majd el a Spar Magyarország üzleteiben, mint az előző évben.

Az értékesített almamennyiség döntő hányada - mondta az ügyvezető igazgató - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik. A Spar Magyarország számára itt 380 termelő termeli a jó minőségű magyar almát 1700 hektáron.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek elmondta: a magyarországi almatermő-terület 26-27 ezer hektár. Idén fordított volt a helyzet, mint tavaly, mivel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almáskerteket érte fagykár, és ott különböző termékenyülési gondok is adódtak, míg a Duna-Tisza közén, valamint Zala és Somogy megyében jó volt a termés. Az étkezési alma nagy része innen származik az idén.

Az általa 550-560 tonnásra becsült termést, "jó-közepesnek" minősített. A kiugróan jó almatermő években 700-800 ezer tonna terem - tette hozzá. A FruitVeB elnöke úgy vélte: a termesztési arányokon kell javítani, azaz 2020-ig célszerű volna elérni, hogy a megtermelt alma mennyiségének legalább 40-50 százaléka étkezési alma legyen. Ehhez pedig biztosítani kell a megfelelő tároló és logisztikai hátteret is.