Kkv-k: előretört a pesszimizmus

2013.10.15. 14:04

Noha az április-július időszakban ugrásszerű javulás volt tapasztalható, a harmadik negyedévben ismét tetőzött a borúlátás a magyar kkv-k körében, közölte a K&H Bank kis- és közepes vállalatokat érintő bizalmiindex-kutatásának friss adatait az MTI-vel.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével szeptember elején végzett kutatás szerint a visszatért pesszimizmus hátterében főként a közterhekkel, a gazdaságpolitikával és a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások romlása áll, miközben egyedül a munkaerő részindexnél tapasztalható számottevő javulás. A magyar kkv-k következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 7 pontot csökkent, jelenleg mínusz 18 ponton áll. A K&H kifejti: a romló várakozások minden árbevétel-kategóriában megfigyelhetők, de továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak. A legborúsabban a mikrovállalkozások látják a jövőjüket.

Ebben a negyedévben az a ritka helyzet állt elő, hogy a kkv index és a fogyasztói index teljesen ellentétes pályán kezdett el mozogni – idézi a közlemény Németh Lászlót, a K&H kkv marketing főosztályának vezetőjét. A szakember szerint ennek feltehetően az az oka, hogy a rezsicsökkentésre irányuló törekvéseket máshogy ítéli meg a lakosság, másképp a vállalkozások.

Jelenleg a vállalkozások jövőbe vetett bizalmát meghatározó tíz tényező közül a közterhekkel kapcsolatos várakozások részindex értéke a legalacsonyabb, 11 pontos csökkenést követően mínusz 47 ponton áll. A negatív hozzáállás a K&H szerint azzal magyarázható, hogy a vállalkozások közel fele növekvő közterheket prognosztizál, további 29 százalék szerint azonos szinten maradnak, míg minden tizedik vállalkozás a közterhek csökkenésére számít.

A szakember szerint a gazdaságpolitikával kapcsolatban főként azért pesszimisták a vállalkozók, mert 8 százalékponttal 39 százalékra nőtt azon kkv-k aránya, amelyek szerint a kormány elmúlt három hónapban hozott döntései negatívan fognak hatni versenyképességükre, miközben minden harmadik kkv véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásellenes lesz. Németh László hozzátette: csak a munkaerővel kapcsolatos várakozásoknál lehet értékelhető javulással számolni. Ez a tendencia annak köszönhető, hogy a vállalkozások nagyobb béremelést terveznek a következő egy évben.

A pesszimizmus szektorfüggetlen. A csökkenés ellenére ismét az ipari, építőipari vállalkozások a legbizakodóbbak, azonban az agrárszektor bizalma fordult a leginkább negatív irányba, mivel mintegy 20 ponttal csökkent az előző negyedévhez képest – olvasható a közleményben.