Nem szűkülnek tovább a magyar káposztaföldek

Vágólapra másolva!
Felemás évet zárnak a káposztaféléket termelő magyar gazdálkodók: míg az első félévben jól teljesített az ágazat, az azt követő időszakban a csökkenő kereslet és a mérséklődő árak is nehezítették a gazdálkodást.
Vágólapra másolva!

A növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. MTI-hez eljuttatott legfrissebb elemzése úgy véli, megállt a magyar káposztafélék termőterületének évek óta tartó csökkenése.

Jelenleg mintegy 6 ezer hektáron folyik fejeskáposzta, kelkáposzta, brokkoli és karfiol termesztése - idézi a közlemény a legutóbbi, a témával foglalkozó szakmai rendezvényen elhangzottakat. 6 éve 8 ezer hektáron folyt a termelés, a hanyatlás a 2000-es években kezdődött, amikor az olcsó lengyel, német és holland import, valamint a kisebb hűtőipari feldolgozás miatt csökkent a belföldi igény.

A termelőknek az idén a szélsőséges időjárás és a kártevők okozták a legnagyobb nehézséget. Szűkült a felhasználható növényvédőszerek száma, viszont új kártevők jelentek meg. Nyárig jövedelmet tudtak realizálni a termelők a kedvező áraknak köszönhetően, viszont az utóbbi hetekben az árak és a kereslet is jelentősen csökkent. A magyar gazdálkodók ugyanakkor csak öntözéssel, a versenytársakhoz képest jelentős költségtöbblettel tudnak termelni.

A termésátlag hektáronként fejeskáposztából 40-120 tonna, karfiolból 30-45 tonna, a brokkoliból 20-30 tonna, míg a kelkáposzta és a vöröskáposzta esetében 30-50 tonna hektáronként. Az idei évben valamivel alacsonyabb átlagok várhatóak e kultúráknál.

Az egész Európában tapasztalt rendkívüli meleg, száraz nyár a tavalyihoz képest 15-20 százalékkal kevesebb termésátlagot eredményezett egy csökkenő termőterületen. Ennek következtében a jó minőségű terményből relatív hiány alakulhat ki a tél második felére, ami magasabb árakat eredményez egész Európában - olvasható a tájékoztatásban.