Nincs hova menekülni a guru szerint

Vágólapra másolva!
Nincs olyan biztonságos menedéknek tekintett eszköz, amibe a befektetők nagy válságok idején menekülhetnének. Ezt állítja Marc Faber, a vészmadár szerepéről is ismert híres befektetési guru, aki az amerikai kormánnyal kapcsolatban is kifejtette nem éppen kedvező véleményét. 
Vágólapra másolva!

Ismét meghökkentette a befektetőket Marc Faber, a híres befektetési guru, aki legújabb, a Bloombergnek adott nyilatkozatában kijelentette, ma már nincs biztonságos menedéknek számító eszköz a piacokon. Faber szerint minden, korábban biztos menedéknek tekintett eszköz elvesztette ezt a funkcióját, ugyanis már a bankbetétek, és az amerikai állampapírok sem töltik be ezt a szerepet – írja a Businessinsider.

A rövid lejáratú állampapírok az infláció miatt nem nyújtanak teljes védelmet, mivel az alacsony kamatkörnyezet következtében csak nagyon kevés hozamot biztosítanak a tulajdonosaiknak, ami sokszor a pénzromlás mértékét sem haladja meg. A hosszabb lejáratú államkötvények pedig a hozamok várható emelkedése miatt nem számítanak biztos menedékeszköznek.

Ráadásul a részvények sem nyújtanak kedvező lehetőséget, mivel relatíve drágának számítanak manapság. Ezek miatt a befektető csak abban reménykedhet, hogy ha van egy jól diverzifikált portfóliója, és a benne lévő eszközök nem egyszerre kezdenek mélyrepülésbe.

Faber részletesen kifejtette a véleményét az adósságplafon egyre égetőbbé váló problémájával kapcsolatban is. Szerinte, ha az október 17-i határidőig nem sikerül megemelni az adósságlimitet, a Fed nyújthat forrást a kincstárnak , így az esedékessé váló kamatkötelezettségeket az USA teljesíteni tudná. Ha a kamatokat mégsem fizetné ki Amerika, az valóban megrendítené a pénzügyi piacokat, ahogy több más szakértő is elmondta.

Faber szerint az amerikai kormány súlyos működési zavarokkal küzd, és mindkét párt rendkívül mértékben szórja a pénzt. A republikánusok leginkább a katonai kiadásokra költenének rengeteget, míg a demokraták szavazatszerzés céljából dobnak ki óriási összegeket különböző programok révén. A szakember szerint a jelenlegi költségvetési és adósságplafon-vita inkább egy messzebbre mutató problémának a tünete, nem a probléma maga. Az igazi probléma, hogy az amerikai kormány (de nem csak a tengerentúli, hanem a többi jelentősebb kormány is) túl nagyra nőtt, ami hátráltatja a működését, és magát a gazdaságot is.