Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott ma az OTP árfolyama a jó hangulatban, de a bankpapíron kívül az Mol és a Magyar Telekom is kisebb-nagyobb plusszal segítette a BUX indexet. A Richter viszont lemaradt társaitól, és csak stagnálásra futotta az erejéből. Európában tartják pluszaikat a részvényindexek, annak ellenére, hogy Amerikában tovább bonyolódik az adósságplafon problémája. Az amerikai részvényindexek kisebb mínuszt (a Nasdaq kivételével) szedtek össze, és a vegyes vállalati gyorsjelentések sem tudják kirángatni őket a negatív tartományból.
Vágólapra másolva!

Nagyot ugrott az OTP

Zárásra növelni tudta előnyét a magyar részvényindex, mely végül 0,9 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A BUX ezzel a második legjobban teljesítő indexnek számított a régióban a cseh PX mögött.

Forrás: [Bloomberg]

A magyar blue-chipek legtöbbje támogatta a BUX emelkedését, az OTP nagyot ugrott a jó hangulatban, és 1,9 százalékot menetelt. Ezzel némileg korrigálta az elmúlt napok esését. A Magyar Telekom szintén igyekezett, és eltávolodott tegnap ütött történelmi mélypontjától 1 százalékos ugrása után. A Mol zárásra elveszítette előnyének egy részét, és 0,5 százalékot erősödött, míg a Richter tengapi záróértékéig küzdötte vissza magát.

Forrás: [Bloomberg]

A forint gyengülni kezdett délután, és a 296-os szintig tért vissza az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 219,6-nál, a svájci franké 239,5-nél jár.

EURHUF árfolyama Forrás: [Bloomberg]

Tartanak a pluszok Európában

Tartják pluszaikat zárás előtt is a főbb európai részvényindexek, melyek 0,5-0,9 százalékos emelkedésben mozognak. A német DAX ma új történelmi csúcsot ütött, mivel 8800 pontnál is megfordult az értéke.

Forrás: [Bloomberg]

Fontosabb események:

Nincs egyezség Amerikában

Amerikában változatlanul a politikai huzavona köti le a befektetők figyelmét (a gyorsjelentések mellett), a republikánusok ma egy saját tervet vázoltak fel a kérdések megoldására. Eszerint akkor lennének hajlandóak elfogadni a január 15-ig ideiglenes költségvetést biztosító, és az adósságplafont február 7-ig kitoló javaslatot, ha abba beleveszik a ma beterjesztett javaslataikat is - írja a CNBC.

A republikánusok azt is szeretnék elérni, hogy két évre hatályon kívül helyezzék az orvosi eszközök adóját és csökkentsék a törvényhozók egészségügyi ellátásaihoz igénybe vehető összegeket. A republikánusok már ma este szavaznának a javaslatról, ám a hírek szerint a demokratáknak a csatolt intézkedések túl nagy árat jelenthet, és nem fogják támogatni a terveket.

Így továbbra is bizonytalan, hogy meg fogják-e oldani a problémás kérdéseket a politikusok, akik javában folytatják az egyeztetéseket. Az idő egyre sürget, egyezség hiányában csütörtökön az USA eléri az adósságlimitet, ami után nem lesz képes forrást bevonni.

A nyugtalanság rányomja a bélyegét az amerikai piacok teljesítményére, a főbb részvényindexek kisebb mínuszban mozognak késő délután. Az S&P 500 0,2 százalékot esett, amivel még mindig az 1700 pontos szint fölött mozog, míg a Dow Jones 0,3 százalékot gyengült. A Nasdaq viszont minimálisan tegnapi záróértéke felett mozog.

Forrás: [Bloomberg]

A jó hangulatot a vártnál gyengébb amerikai makroadat sem segít megalapozni, a New-York-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 1,6 pontra csökkent októberben, holott a szakértők 7 pontos értékre számítottak.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, csupán a távközlési és pénzügyi cégek részvényei képesek emelkedni.

Forrás: [Bloomberg]

A gyorsjelentési szezon alaposan bepörgött ma, a Citigroup, a Coca-Cola és a Johnson&Johnson is közzétette harmadik negyedéves eredményeit.

A gyorsjelentési szezon nem fog leállni, piaczárás után a Yahoo és az Intel is publikálja eredményeit.